Makarska rivijera za Petrinju: Projekt ide punom parom

Inicijativa "Srcem za Petrinju", u kojoj su se ujedinili građani i poduzetnici Makarske kako bi obitelji Boltužić u Jabukovcu i izgradili kuću, punom parom ide naprijed. 


Riječ je o hvalevrijednoj inicijativi uz pomoć koje će Makarani šesteročlanoj obitelji, na mjestu njihovog starog i potresom razrušenog doma, napraviti novu dvoetažnu kuću vrijednu 750 tisuća kuna.


Inicijativi “Srcem za Petrinju” odazvali su se brojni građani i poduzetnici, a od početka prikupljanja novčanih donacija pa sve do srijede, prikupljeno je 116.974,95 kuna.
Pregledom nadležnih službi, kuća obitelji Boltužić je nakon razornog potresa dobila crvenu naljepnicu te je kao takva opasna za život. Makarski su poduzetnici sudjelovali u prijavi štete na nastaloj kući, prikupljanju dokumentacije te izradi projekta rušenja. Istaknuli su i kako je izrađeno idejno rješenje nove kuće.

– S izradom glavnog projekta, temeljem kojeg će se graditi zamjenska građevina, nastavlja se čim se dobiju rezultati geomehaničkog ispitivanja tla, koja će definirati način temeljenja nove građevine. Geomehaničari su na terenu, te bi elaborat s rezultatima istraživanja trebao biti gotov do kraja tjedna, kazao je koordinator inicijative Jovica Šegan dodajući kako je u međuvremenu pokrenut postupak upisa postojeće građevine u katastar i zemljišne knjige s obzirom na to da veliki dio stanovništva, nakon legalizacije, nije uknjižio ozakonjeno stanje te je dokumentacija u katastru i zemljišnim knjigama kao takva nepotpuna.

– Geodeti su snimili visinske kote predmetne katastarske čestice što je također nužno za izradu glavnog projekta zamjenske građevine. Kako bi se obitelji Boltužić mogla graditi zamjenska građevina prema pojednostavljenom, odnosno ubrzanom postupku sukladno izmjenama “Zakona o obnovi“, moraju se službeno prijaviti za rušenje i obnovu tj. gradnju zamjenske građevine neovisno o donaciji, kazao je Šegan dodajući kako su vlasnici kuće prijavili postojeću kuću za rušenje preko “mobilnog stručnog tima“ koji je na terenu pojednostavio i pomogao ispuniti obrasce stanovništvu na ugroženom području.

– Za daljnje korake čekamo „provedbeni akt Zakona-izmjena Programa mjera obnove oštećenih zgrada“, kojeg donosi Vlada, a koji će cijelu proceduru pojednostaviti i ubrzati. Kako je provedbeni akt u visokoj fazi izrade, očekuje se brzi daljnji proceduralni nastavak tijekom koga se planira završiti i glavni projekt zamjenske građevine, koji je osnova za početak gradnje nove kuće za obitelj Boltužić iz Jabukovca, istaknuo je Šegan dodajući kako je u međuvremenu održan donatorski skup u Makarskoj na kojem je prezentiran cilj akcije za izgradnju objekta za obitelj Boltužić.

– Izabran je izvođač za rušenje objekta te izvođenje zemljanih i armirano betonskih radova i to tvrtka „Stanić gradnja „ iz Petrinje, rekao je Šegan dodajući kako je javno objavljena i lista svih onih koji su donirali sredstva za izgradnju kuće, kako tvrtki tako fizičkih osoba.
Tijek izvedbe projekta, imena donatora i prikupljena novčana svota objavljeni su  na Instagram profilu @makarska_rivijera_za_petrinju.
Izgradnja nove kuće obitelji Boltužić stajat će, kako je procijenjeno, oko 750 tisuća kuna pa inicijatori pozivaju sve koji mogu da se pridruže donacijom na žiroračun otvoren isključivo za tu plemenitu akciju u Zagrebačkoj banci IBAN: HR9423600001502859351, donacijom građevinskih i obrtničkih materijala i usluga te donacijom stvari za opremanje kuće.Ukupni iznos donacija koji je do 17.2.2021. uplaćen na za to posebno otvoren račun je: 116.974,95 kn

 Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime