Ipak, čini se da postoji način da se poveća hranjiva vrijednost mliječne čokolade bez žrtvovanja okusa, pokazalo je istraživanje predstavljeno na konferenciji American Chemical Society 2020.

Novi, viši antioksidativni oblik mliječne čokolade može se proizvesti recikliranjem ostataka hrane koji bi inače otišli u otpad, poput kave, odbačenih listova čaja i ljuske kikirikija.

Ovi poljoprivredni otpadni proizvodi su “zlatni minerali” antioksidanata, koji mogu smanjiti upalu i štite od određenih kroničnih bolesti, tvrde istraživači sa Sveučilišta u Sjevernoj Karolini.

“Ideja za ovaj projekt započela je ispitivanjem različitih vrsta poljoprivrednog otpada na bioaktivnost, posebno ljuske kikirikija”, izjavila je Lisa Oehrl Dean, profesorica znanosti o hrani iz Sjeverne Karoline i glavna istražiteljica ovog istraživanja.

Ljuska kikirikija, koja se obično baca nakon što se kikiriki ispeče da bi se napravio maslac od kikirikija i drugi proizvodi, sadrži 15 posto fenola (biljnih supstanci bogatih antioksidansima) po masi, utvrdio je njen tim.

Meljući ljusku u prah i dodajući je mliječnoj čokoladi, istraživači su uspjeli ne samo učiniti čokoladu hranjivijom već i prikriti gorak okus antioksidansa.

“Fenoli su vrlo gorki, pa smo morali pronaći način da to ublažimo”, rekla je Dean.

Dokazi ukazuju na to da čokolada može biti korisna za zdravlje, kao što je poboljšanje krvnog tlaka. Ali te prednosti najizraženije su kod crne čokolade, s visokim postotkom polifenola, biljnih mikronutrijenata i nižim postotkom šećera i masti.

Ipak, vrsta čokolade koju je razvio ovaj tim također bi mogla biti ekonomičnija od crne čokolade, pružajući istu količinu mikronutrijenata po nižoj cijeni, navodi Insider, prenosi N1.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime