Luetić o KB-u Dubrava: Ovakve prizore nitko od nas još nije vidio

"Prizor od 450 do 500 pacijenata koji se bore za udah, koji se bore za kisik, koji se bore za dah, za još jedan dan života, prizor je koji nije vidio nitko od nas"


Zastupnik HDZ-a Ivan Ćelić u večerašnjoj je HRT-ovoj emisiji Otvoreno naveo mogućnost uvođenja još restriktivnijih mjera protiv širenja koronavirusa ako rezultati ne budu dobri, dok je predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić poručio da je struka još 2. studenog jasno rekla što treba učiniti te da smo tjedne koji su u međuvremenu prošli – izgubili.


U emisiji koja se između ostalog bavila kaznama za prekršitelje epidemioloških mjera Luetić je rekao da su posljednja dva dana iznimno tužna za hrvatsko liječništvo – jučer je preminula liječnica u Zagrebu, a danas je od koronavirusne infekcije preminuo obiteljski liječnik u Slavoniji.

Luetić je rekao da su u bolnici u Dubravi stotine liječnika i ostalih djelatnika svakodnevno u borbi za ljudske živote.

“Prizor od 450 do 500 pacijenata koji se bore za udah, koji se bore za kisik…”

“U Dubravi svo medicinsko osoblje daje sve od sebe i nadljudskim naporima se bori za svaki život. Prizor od 450 do 500 pacijenata koji se bore za udah, koji se bore za kisik, koji se bore za dah, za još jedan dan života, prizor je koji nije vidio nitko od nas. Preko 20 godina sam u kliničkoj medicini, vidio sam puno teških bolesnika. Međutim, ovakve prizore nitko od nas nije vidio”, rekao je Luetić.

Poručio je da je opasnost od virusa tu, da su brojevi iznimno visoki te da su liječnici izloženi opasnosti, ali i velikom stresu.

“Svatko od nas treba učiniti ono što može kao odgovoran pojedinac da smanji širenje infekcije, a, naravno, zdravstvena administracija i da pruži psihološku podršku samim zdravstvenim djelatnicima”, poručio je Luetić.

Marija Selak Raspudić opisala svoje simptome

Marija Selak Raspudić, nezavisna zastupnica iz Kluba zastupnika Mosta, koja je i sama preboljela koronavirus, kao i njezin suprug Nino Raspudić, rekla je da je prošla relativno lagano, kao i njihova beba, dok je suprug, koji je inače vrlo zdrav, najteže prošao – nakon što tjedan dana nije uspio skinuti temperaturu završio je s obostranom upalom pluća te je kraće vrijeme primao i kisik.

“On sada svakako jest bolje i želio se što prije vratiti svojim aktivnostima, premda ne mogu reći da je on još uvijek u onoj punoj snazi jer, kao što znaju oni koji znaju kakva je bolest upala pluća, treba nekog vremena da pluća opet počnu funkcionirati u punom kapacitetu”, rekla je Selak Raspudić.

Komentirajući polemike oko mjera rekla je da ovo nije trenutak u kojem se oporba treba suprotstavljati vladi na isključivo kritički način, nego nuditi konstruktivna rješenja. Napomenula je da treba podnijeti izvješće saboru o radu Stožera kako bi analizirali što se bolje može učiniti.

Selak Raspudić poručila je da bi mjere trebale vrijediti regionalno te da budu provedive dosljedno, a ne kao sada da, kako je rekla, imamo osjećaj da se radi o različitim lobističkim pritiscima koji rezultiraju nelogičnom primjenom mjera, što dovodi do nepovjerenja građana i nepoštovanja mjera.

HDZ-ovac Ćelić: Ako rezultati ne budu dobri, mjere će se produžiti ili postrožiti

Saborski zastupnik HDZ-a Ivan Ćelić rekao je da odluke prvenstveno donosi struka. Ćelić je također rekao da su mjere u devetom mjesecu usporile brojke i nije došlo do eksponencijalnog rasta, ali da te brojke i dalje nisu dobre i zato se moralo odlučiti na restriktivnije mjere.

“Ako rezultati ne budu dobri, onda ili će se produžiti ili će se ići na još restriktivnije mjere”, rekao je Ćelić, na što je Selak Raspudić upitala što su dobri, a što loši rezultati.

Luetić je poručio da je struka 2. studenog jasno rekla što treba učiniti.

“Mislim da smo ovih tri i pol do četiri tjedna zapravo izgubili”, rekao je.

Glasovac: Stožer izdao povjerenje

Potpredsjednica sabora Sabina Glasovac (SDP) rekla je da strategija nije postojala te da je dominirala ignorancija i ponižavanje struke, liječnika i znanstvenika, čak i onih koji su dio Znanstvenog savjeta. Izjavu ministra zdravstva Vilija Beroša da, ako uspoređujemo naše i tuđe mjere, blažim mjerama postižemo jednake, ako ne i bolje rezultate nazvala je obmanjivanjem javnosti.

“Krizno vrijeme mora biti vrijeme dijaloga, suradnje, povjerenja i maksimalno iskrene komunikacije. Tome, nažalost, nismo svjedočili”, rekla je.

Glasovac je između ostalog rekla da je Stožer civilne zaštite iznevjerio povjerenje koje mu je dano od sabora.

“Ne vidim nijedan razlog da ne podržimo i ove, zakašnjele mjere, ali na jedan pristojan način, da se držimo Ustava, da ne uvodimo u državu nikakvu diktaturu, da ne lomimo stvari preko koljena, nego da se saberemo”, rekla je.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime