Evo dan uoči Sveto Bartula, jednog od zaštitnika Općine Zadvarje, i dan poslije od središnjeg događaja ovoga ljeta, Smotra klapa, Zadvarju gradu na kamenu.

Tako se u predvečerje okupio pristojan broj mještana, njihovih gostiju i ljubitelja lipe klapske pjesme, koja je zunzeći plovila između kamenih kuća na kultnom mjestu, a zovemo ga Obor.

S nestrpljenjem čekalo je devet klapa na svojih pet minuta pokazati dio onog što znaju i umiju svojim glasom pružiti znatiželjnoj publici s najstarijim instrumentom.

Dolaskom na ljetnu pozornicu klape Pasika iz Kučina, odjekne pljesak i brzo utihne s prvim tonom Lijepe naše, a nakon zbornog  pjevanja svih nazočnih, prolomi se zvuk proizveden udarcem ruke o ruku.

I tako klapa po klapa, a za koje je voditeljica Ines Nosić uvijek našla prikladnu riječ u svojoj najavi pjesme za pjesmom.

Posjetiteljima je olakšalo praćenje događanja jer se na platnu prikazivao tekst svake od pjesama, koja je  vrijedna ekipa postavila i osvijetlila ugodan prostor pa je mijenjao izgled obasjan duginim bojama.

Kako bi ovaj događaj ostao zabilježen Organizatori KUD Duare iz Zadvarja u suradnji s umjetnikom iza objektiva Ivom Pervanom pripremili su triptih prenesen na platno s motivom Vruje gdje Općina Zadvarje ima izlaz na more, a tako se i zove mješovita klapa domaćina, Vruja.

Poklone je uručio predsjednik KUD-a Duare Mihajlo Milan Čizmić počevši s predstavnikom SD Županije, Općine, Župe Zadvarje i policije kako bi na red došle i nosioci ovog događanja.

Jedan od pokazatelja koliko je stalo mještanima i Općini do ovoga događaja upravo na ovu noć obasjana je zadvarska KUlA iz petnaestog stoljeća, koja je bljesnula u svojoj ljepoti.

Znam, već se pitate što je bilo nakon ovih likarija za uho, oko i dušu. Samo ono što je tradicija ovoga kraja, ugostiti i počastiti svoje goste kako dolikuje, a to se i događalo do sitnih sati.

 

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime