Cetina izvire na nadmorskoj visini od 385 m u sjeverozapadnim obroncima Dinare blizu sela Cetine, 7 km sjeverno od Vrlike. Ima više izvora, a glavni je izvor jezero duboko preko stotinu metara.

Lijevi su pritoci Cetine redom Rumin, Kosinac i Ruda. Dragović i Dabar također su lijevi pritoci, ali su potopljeni Perućkim jezerom.

Tko je žeđ ugasio vodom s Kosinca, složit će se da je posebno „slatka“, zagolicat će grlo i nepce neopisivom svježinom, okrijepiti i ispuniti duh novom energijom.

Krijući u svom imenu i povezanost s drevnim hrvatskim precima iz Bijele Hrvatske, Kosinac je i danas, stotinu godina otkako napaja Sinj pitkom vodom, idilična oaza mira.

Hlad staze izdubljene u stoljetnom koritu, netaknuta priroda, tisuće duga pod zrakom sunca i poneki tvrdoglavi kamen koji se zatekne na putu žustroj tekućici, tvoreći nepredvidljive i neponovljive slike, ali i zvukove, užitak su za sva osjetila.

Fotograf Nikica Ugrin Radar danas nas vodi u novu foto šetnju i to od Kosinca, nizvodno uz veličanstvenu Cetinu.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime