LAKA LOVA Splitska gradska tvrtka za jedan potpis dobije 900 tisuća kuna godišnje

Splićani, evo gdje vam 'cure' novci

‘Ko o čemu, a mi ponovno o rasvjetnim stupovima u Splitu. A kako i nećemo kad iz dana u dan prolazeći gradskim ulicama svjedočimo nebuloznim prizorima koji, jednom kad znaš koliko koštaju naše sugrađane, ne mogu proći neobjavljeno.


Već smo ustanovili da je Grad Split svojoj tvrtki Spalatum DMC ustupio pravo za iznajmljivanje gradske javne rasvjete u svrhu reklamiranja. Spalatum DMC je uspio iznajmiti 500 stupova tvrtki Akceleracija d.o.o. iz Splita, koja se bavi iznajmljivanjem reklamnog prostora. Ne, nismo se ponovili slučajno, oboje se bave – iznajmljivanjem reklamnog prostora.

Spalatum DMC svojim posredništvom uprihodi 720 tisuća kuna + PDV (900 tisuća kuna) godišnje. Sasvim solidan iznos za tvrtku s četvero zaposlenih čiji se posao u ovoj priči svodi na traženje zakupca, sastavljanje i potpisivanje ugovora sa zakupcem te pregled dokumentacije. Već smo ranije pisali kako je gradska tvrtka ‘pala’ na ovom zadnjem.

Povezani sadržaj

Jako malo obaveza za jako puno novaca

Znači,

  • Spalatum DMC nije vlasnik rasvjetnih stupova koje iznajmljuje – vlasnik je Grad Split (čitaj: građani)
  • Spalatum DMC ne plaća i nema obavezu održavati javnu rasvjetu – tu obavezu ima Grad Split, plaća se iz proračuna. Trenutno to za Grad obavlja koncesionar Prolux d.o.o. za nešto više od 9.8 milijuna kuna na četiri godine.
  • U slučaju bilo kakve štete koju prouzroči javna rasvjeta u Splitu, bilo zbog lošeg održavanja ili nesreće, Spalatum DMC nema nikakvu obavezu – tu obavezu ima Grad Split, odštete se plaćaju iz proračuna.

Jedina obaveza Spalatum DMC-a po pitanju javne rasvjete je riješiti dokumentaciju sa zakupcem i uzeti novce. Znamo da smo to već rekli, a evo i zašto.Ne obavljaju ni ono za što su plaćeni

Spalatum DMC ugovorom obavezuje zakupca, tvrtku Akceleracija d.o.o., da će dostaviti proračune koji dokazuju da postavljanje reklamnih panoa neće imati negativan utjecaj na stabilnost stupova javne rasvjete. Akceleracija d.o.o jest dostavila nekakve proračune koji govore nešto slično, a Spalatum DMC ih je uvažio i potpisao ugovor. Iako su s više strana i više puta upozoravani da su ti proračuni manjkavi, nisu ništa učinili po tom pitanju. Tek kad smo mi zatražili uvid u proračune, direktor Spalatum DMC-a Ante Šunjić je kazao da će ih provjeriti, odnosno u više navrata je potvrdio da je angažirao revidenta koji će ih pregledati. Kako je tvrdio da revident, čije nam ime nije htio otkriti, ima puno posla pa ne stiže u nekoliko tjedana pregledati proračune, zatražili smo rezultate ponovno dva mjeseca poslije.

I kao za vraga, Šunjić nam je vjerojatno ni ne znajući otkrio da Spalatum DMC čak ni onaj jedan posao koji ima oko javne rasvjete i za koji je plaćen 900 tisuća kuna, ne obavlja kako treba.– S obzirom da je grad Split naručio između ostalog i pregled proračuna mi smo od istih odustali, tako da se za isto obratite upravnom odjelu za komunalno gospodarstvo u gradu Splitu – odgovorio je naš upit direktor Spalatum DMC-a Ante Šunjić. Baš zanimljiv način rada; naručiti uslugu, pa od nje odustati jer ju je naručio i netko drugi.

Na kraju ispada da Spalatum DMC 900 tisuća kuna godišnje dobije isključivo za jedan potpis na ugovoru. Bez ikakvih obaveza.

Grade Splite, zašto?

Znajući sve ovo čovjek ne može da se ne zapita zašto gradska vlast omogućava Spalatum DMC-u prihod od 900 tisuća kuna godišnje za taj jedan potpis? Zašto novac ne utrži sama i uloži, na primjer, u održavanje javne rasvjete ili, bubamo, izgradnju/dogradnju/uređenje vrtića/bolnice/parka/škole/bilo kakve javne površine?

Zašto gradska vlast Spalatum DMC-u i dalje ne oduzima pravo najma gradske rasvjete, kad zna za propuste koji su i Gradu priskrbili loš imidž, a građane doveli u potencijalnu opasnost?

U Banovini postoje ljudi čiji je to posao

Najsmješnije od svega je što u gradskoj upravi postoji Upravni odjel za komunalno gospodarstvo, redarstvo i mjesnu samoupravu koji je zadužen za održavanje javne rasvjete te Služba  za gospodarenje imovinom Grada Splita koja se inače bavi upravljanjem gradskim reklamnim prostorom, čiji bi pročelnici totalno bili sposobni staviti potpis na ugovor. Unutar Odjela za komunalu postoji i Savjetnik za javnu rasvjetu koji bi, uvjereni smo, totalno znao potpisati svoje ime.

Postoji i Pravna služba čiji bi pravnici totalno znali sastaviti ugovor o zakupu. Postoji i Upravni odjel za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša u kojem radi više građevinskih inženjera koji bi letimičnim pogledom na proračune totalno mogli zaključiti koliko su utemeljena upozorenja predstavnika Građanske inicijative Split i gradskih vijećnika koji već četiri godine traže njihovu revalidaciju. Postoji i gradonačelnik, koji bi totalno mogao promisliti što je u ovom slučaju od veće koristi, ali i sigurnije, za građane grada kojim upravlja.

Na kraju se čini da bi Spalatum DMC totalno mogao biti apsolutni višak u cijeloj ovoj priči.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime