Lažne “Nike” i “Adidas” tenisice i gležnjače možete kupiti na svakom koraku. Mogu se kupiti od 600 do 1500 u oglasnicima, ili za 200 do 250 kuna putem Facebooka. Preporuka ide od čovjeka do čovjeka, a mogu se kupiti u tajnim skladištima. Građani ih kupuju, neznajući jesu li ukradene ili krivotvorene te tako neki dileri već čekaju i kamion s novom pošiljkom.

U razgovoru s novinarima Jutarnjeg jedna od prodavačica koja se oglašava na Facebooku ili po oglasnicima, a prodaje originale za 600 do 900 kuna. Još par “dilera” reklo je otprilike isto.

Napomenuli su da mogu nabaviti koliko god treba pari bilo da se radi o kvalitetnim lažnjacima ili jeftinim originalima.  U jednom neformalnom web shopu tako Nike tenisice koštaju 250 kuna, dok se taj model u trgovinama može nabaviti za oko 1200 kuna.

– Sve te tenisice se proizvode u Kini, Vijetnamu, cijena im je ista, a na kraju najviše plaćate marku. Dakle, 200-300 kuna tenisice, a 1000 kuna marka.’Fake’ tenisice koje sam ja kupio su odlične, jer bolje mi je za 1000 kuna opremiti cijelu obitelj, nego za taj novac kupiti samo jedan precijenjeni par. I briga me, neka dileri zarađuju i žive od toga na račun velikih marki, koje dižu u nebesa cijene – rekao je jedan kupac.

No, dileri mogu odgovarati ako ukradu dizajn tenisice te je “Nike” i “Adidas” znak zaštićen međunarodnim zakonima i propisima, a prekršitelji koji taj znak nalijepe na neke tenisice mogu odgovarati prekršajno i kazneno.

Carina je zaplijenila 3760 komada odjeće i 24.957 dodataka odjeći

Što je jeftiniji materijal to je veća ušteda i naposljetku veća i zarada krivotvoriteljima. Kod ukradenih tenisica, diler nije ništa uložio, a kupcima daje originalan proizvod. No, svjesnom kupnjom ukradenih tenisica i vi ste sudionik u prekršaju.

Koliko je crno tržište obuće i odjeće rašireno svjedoče zapljene Carine i Policije.

– Provodeći redovite i ciljane mjere nadzora, posebice u dijelu provedbe zaštite prava intelektualnog vlasništva, u 2018. godini Carinska uprava je zaplijenila ukupno 3760 komada razne odjeće i 24.957 komada dodataka odjeći (kao što su marame, šalovi, kape) te 13.444 para obuće. Od ukupno zaplijenjenih komada odjeće 2240 komada se odnosi na dresove i trenirke, a 13.154 para na sportsku obuću – rekli su iz Carinske uprave, piše Jutarnji.

Ako uoče takvu robu u RH, privremeno ju oduzimaju i pokreću prekršajni postupak, a može se podnijeti i kaznena prijava. Kad se utvrdi da se povrijedilo intelektualno vlasništvo roba se oduzima i uništava se.

– Roba se uništava na način da se mehanički ošteti ili kemijski tretira tako da više nije pogodna za upotrebu za koju je proizvedena – rekli su iz Carine.

Visina kazni iznosi između 2000 do 100.000 kuna.

– Visina novčane kazne ovisi o tome je li prekršaj počinila fizička osoba, fizička osoba obrtnik, odnosno osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost te su prekršaj počinile u vezi s obavljanjem svog obrta, odnosno samostalne djelatnosti, ili je prekršaj počinila pravna osoba – rekli su iz Carine.

U Hrvatskom zavodu za intelektualno vlasništvo upućuju na projekt “Stop krivotvorinama i piratstvu”. Najviše se krivotvorina uvozi u zemlje EU-a, pa u Hrvatsku, a izvoze se iz Kine, Tajlanda i Turske. Čest predmet krivotvorenja su i parfemi.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime