Kupujete rabljeni automobil u Njemačkoj ili Belgiji? Ove dokumente morate imati

Kada sve dokumente pribavite, potrebno ih je prevesti na hrvatski jezik, obaviti carinsku proceduru i tehnički pregled i Vaš automobil može na cestu


Kupovina rabljenih vozila (i plovila) iz zemalja Europske unije, a kod nas je to uglavnom Njemačka ili Belgija, višestruko je isplativa kako za privatne osobe tako i za tvrtke ili obrte iako na prvi pogled ne izgleda tako zbog carinske procedure i nekih naknadnih davanja do postupka registracije. Ako se napravi pravi izbor, u Njemačkoj se mogu pronaći puno kvalitetniji automobili od onih iste marke i prijeđene kilometraže od onih u našoj zemlji jer su voženi po kvalitetnijim cestama, bolje održavani i garažirani, a u nekim slučajevima i kvalitetnije proizvedeni za tzv. zapadna tržišta. Stoga nije teško zaključiti da je kod uvoza automobila i plovila puno bolji omjer uloženog i dobivenog, a da se i ne spominje veći izbor, kvalitetnija ponuda i prihvatljivije cijene.


Kada ste se već odlučili kupiti automobil  u Njemačkoj, pažljivo ga odabrali (po mogućnosti kod licenciranih zastupnika), platili i dovezli u Hrvatsku, vrlo je važno znati što od dokumenata morate imati kako biste svog novog limenog ljubimca registrirali i što prije ga provozali hrvatskim cestama. Potrebni dokumenti su:

– kupoprodajni ugovor ako je automobil kupljen kod fizičke osobe ili račun ukoliko je prodavatelj tvrtka (kao dokaz o plaćenom porezu),

– original prometna dozvola,

– izjava o sukladnosti.Važno je napomenuti, da je od ulaska Hrvatske u Europsku uniju uvelike pojednostavljena procedura uvoza rabljenih automobila i plovila. Više o porezima na ovom linku.

Kada sve dokumente pribavite, potrebno ih je prevesti na hrvatski jezik, obaviti carinsku proceduru i tehnički pregled i Vaš automobil može na cestu.

Profesionalni tim stručnjaka

Povjerite Montanense timu stručnjaka prijevod dokumentacije potrebne za registraciju automobila ili plovila kupljenog u stranoj državi.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime