Kartica još jednog ministra našla se pod povećalom javnosti. Kako je objavio portal Index.hr, ministar Damir Krstičević u imovinskoj kartici ima upisanu vikendicu u Žaboriću kraj Šibenika, za koju je naveo da ima površinu 120 kvadrata i vrijedi 638 tisuća kuna, što je oko 83 tisuće eura.

Međutim, istu su kuću još 2004. godine Krstičević i njegova supruga platili dvaput više – 160 tisuća eura.

Uz to, u imovinskoj kartici upisana je površina vikendice od 120 kvadrata, a nije navedena i okućnica. Po podacima iz zemljišnih knjiga i katastra, kuća i okućnica imaju 302 kvadrata.

Krstičević je za Dnevnik Nove TV kazao: “Kuću sam kupio za 160.000 eura i iza toga ovjerio ugovor kod bilježnika, prijavio Poreznoj i iza toga je Porezna na to izračunala koliki trebam porez platiti. Platio sam porez na tu vrijednost od 160.000 eura”.

Na pitanje zašto je u kartici naveo dvaput manju vrijednost, kazao je: “Ovo sam napravio na svoju štetu, nisam državu oštetio, državi sam platio komplet sve kad sam popunjavao. Kuća je stara, 82. godište, i ja sam to tako poveza. I evo ništa”.

Dodao je i da je ulagao u kuću: “Jesam, ništa se nije mijenjalo u konstrukciji, promijenio sam krov, otvore, opitura kuću”. Na pitanje bi li to povećalo vrijednost kuće kaže: “Iskreno da da, ali ja se s tim nisam bavio”.“Isto kad sam površinu upisivao, gledam, tamo piše površina stambenog prostora, 120 kvadrata je stambena površina, 320 je s okućnicom. Može se doći provjeriti. Baš sam večeras gledao tu karticu, pisalo mi je i da sam saborski zastupnik, nisam saborski zastupnik, skoro sam četvrtu godinu ministar, uzeo sam večeras i popunio sam to. Promijenio da sam saborski zastupnik, stavio kuću s okućnicom, ali vrijednost nisam mijenjao, imaju ugovori, pa nek se vidi. To nisam mijenjao, iskreno. Večeras sam to popunio, ujutro ću odnijeti, kontaktirao sam Povjerenstvo, obavijestio sam premijera Plenkovića”, kazao je Krstičević.

Na pitanje je li premijer bio ljut, kazao je: “Ljut sam ja o kojim stvarima čovjek mora voditi računa. Državi sam platio porez na ugovoru s kojim sam tu kuću kupio, nikog nisam oštetio. Hoću li je uspjeti prodat za 83, za 160, 120, 140, 200, 300, ja ne znam. Morao bih angažirati vještaka da mi to izračuna. Ja nemam namjeru to prodavat, podatak koliko ona vrijedi meni ništa ne znači. Ako je budem imao namjeru prodavat, onda ću angažirat”.

Odgovor Ministarstva obrane

“Vezano za vikendicu koja se nalazi u Žaborićima, a koja je u vlasništvu ministrove supruge, ista je stambene površine 120 m2, a prema izvatku iz zemljišne knjige kuća i dvor zajedno iznose 302 m2 površine te se to može provjeriti i fizički.

U imovinskoj kartici, kao što je i traženo, navedena je i približna vrijednost nekretnine 2016. godine, koja je izvorno sagrađena 1982. godine, a kupljena 2004. godine te nakon kupnje navedena nekretnina nije nadograđivana već je obojana, promijenjeno je krovište te vanjska stolarija a sve drugo je ostalo isto“, navodi se u odgovoru Ministarstva obrane na upit portala Index.hr.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime