Rijetki su pojedinačni sportovi u kojima možete navesti apsolutne prvake svih uzrasnih kategorija u kojima su nastupali. Jedna od njih je sedamnaestogodišnja Kristina Čerina, taekwondoašica iz Splita, koja nastupa za karlovački TK Banija Pandas. Čerina u Splitu trenira pod trenerskom palicom Duje Ševe.

Kristina je u ovom sportu apsolutna prvakinja svih uzrasnih kategorija u Hrvatskoj (kadet,junior,mlađi senior i senior). Moramo istaknuti od svih prvenstava Hrvatske ono najveće – seniorsko PH 2017 godine. Osim što je osvojila zlato s 3 uvjerljive pobjede, proglašena je i za najbolju natjecateljicu tog turnira. Pored toga ima zlato sa Svjetskog kadetskog prvenstva, kao i bronce s Europskog juniorskog i Svjetskog juniorskog prvenstva. Od ove godine završava juniorsku karijeru, a od iduće postaje senior. Sve prethodno navedeno bilo je dovoljno za kontaktirati Kristinu i napraviti presjek jednog uspješnog perioda života i karijere vjerojatno jedne od najboljih sportašica u Hrvatskom individualnom sportu u svom uzrastu. Počeli smo standardno, a to je kako se počela baviti ovim borilačkim sportom.

-Taekwondo sam počela trenirati tako što su mi braća prije mene trenirala, pa sam se i ja odlučila probati što mi se svidilo. Dvorana mi je bila doslovno minut od kuće. Nikad se nisam bavila drugim sportovima osim taekwondoa. Moj prvi klub je bio Marjan, a prva trenerica bila mi je Anamarija Božić. Prvi trening mi se odma svidio. Nije to bilo ništa posebno, klasični trening, trenerica nam je pokazivala udarce i ostale tehničke stvari, ali me taekwondo privukao kao sport. – kaže nam Čerina.

Otkrila nam je i kratku kronologiju natjecanja koja je osvajala od svojih početaka do danas.

-To je vjerojatno bila klupska liga i mislim da sam to čak osvojila. Ne mogu se sjetiti koliko je prošlo od prvog treninga do prvog natjecanja jer je bilo jako davno. Možda nekih pola godine, a taekwondo sam počela trenirati sa šest godina. Prvo veliko natjecanje koje sam osvojila je bilo kadetsko prvenstvo Hrvatske, a onda su krenula G1 natjecanja. Ta sam prvenstva osvajala, a to su ujedno bili kriterijski turniri za reprezentaciju. Tada sam 2014.godine otišla na Svjetsko kadetsko prvenstvo na kojem sam također osvojila zlato. Nakon toga je bilo Europsko juniorsko prvenstvo koje sam izgubila u borbi za medalju i osvojila 5.mjesto. Godinu iza je bilo Svjetsko juniorsko prvenstvo na kojem sam osvojila broncu u Kanadi. Posljednje prvenstvo je bilo Europsko juniorsko na kojem sam osvojila broncu kao i na Svjetskom. S tom Europskom medaljom zaokružila sam svoju kolekciju svih mogućih medalja sa svih natjecanja. – prepričava nam u jednom dahu.

Nakon jednog perioda prestala je trenirati u taekwondou klubu Marjan, ali je ostala uz trenera Duju Ševu. Trenutno nastupa pod “grbom” TK Banija Pandas Karlovac.

-Nastupala sam za Veliku Goricu za koju sam osvojila PH mlađih seniora i juniorsko zlato, a na račun toga i nekoliko kvalifikacijskih turnira sam se plasirala na Svjetsko juniorsko prvenstvo i osvojila broncu. Te godine sam izabrana za najbolju sportašicu grada Velika Gorica. Nakon toga me kontaktirao Neven Trbojević, trener iz Karlovca, i upitao me bi li pristala nastupati za njih, što sam i prihvatila. Tako da od ove godine nastupam za TK Banija Pandas iz Karlovca. Od 12 bitnih turnira ove godine osvojila sam 9 zlata i jednu broncu, na dva nisam imala sreće, gubila sam u borbama za medalju. – govori nam Kristina.

Najbitniji turnir ove godine bio je onaj na Cipru. Radi se o Europskom juniorskom prvenstvu koje se održalo početkom studenog. Na tom turniru imala je 3 pobjede, a u četvrtoj borbi je izgubila u zadnjoj stotinki i ostala treća, što je naravno odličan rezultat. Zadnji turnir koji je osvojila bio je G1 Croatia open u Zagrebu ovog vikenda, na kojem se natjecalo 1100 boraca a turnir je ujedno i posljednji juniorski na kojem se natjecala.

Kazala nam je koje su joj borbe na velikim natjecanjima bile najteže.

-Najteža borba na Svjetskom kadetskom u Azerbejdžanu mi je bilo polufinale. To je bilo s jednom Kineskinjom, a ostalo je 16:15. Stvarno je bila teška borba, stalno smo bile tu negdje. Čak sam gubila jedno vrime jer mi je zabila 6 ili 7 bodova i stvorila veliku razliku, ali sam je uspila stići. Pri kraju je bilo 15:15, a onda sam zabila još jedan bod i pobijedila. Do te pobjede izvrsno me vodio tadašnji trener Veljko Laura Šišo kao i kroz cijeli turnir.
Svjetsko juniorsko sam osvojila broncu, a tu sam izgubila od Britanke koja nastupa na seniorskim natjecanjima. Prošle godine je bila seniorska europska prvakinja, tako da je stalno u vrhu i najbolja je do 67 kilograma. Borba je jako loše izgledala. Izgubila sam 17:2, a i nije mi nekako bia dan za borbu. Svejedno je bila bolja jer je stvarno odlična. – otkriva nam.

Čerina od iduće godine počinje natjecanja u seniorskoj kategoriji, a trenutno se natječe u kategoriji do 68 kilograma. Za seniorsku kilažu se još nije odlučila. Trenutno se premišlja između 62 i 67, ali nekako više naginje potonjoj.

Kristina je učenica Ekonomsko-birotehničke srednje škole u Splitu, a školu, natjecanja i treninge uspijeva uskladiti.

-Moj dan najviše ovisi o školi. Npr. ako je škola ujutro trening će biti popodne oko dva i onda opet navečer, a ako mi je škola popodne trening će mi biti ujutro i navečer. Uglavnom su isti treninzi i u isto vrime, samo se poveća tempo kada se spremam za natjecanje. – pojašnjava nam Kristina.

Jedan od planova u budućnosti je svakako plasman na Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

-Htjela bi se plasirati na Olimpijske igre u Tokiju. Prije toga bi voljela upasti u reprezentaciju i otići na neko veće natjecanje. Naravno želja mi je osvojiti i zlato na Olimpijskim igrama. Da dođem do tog cilja svakako ću se truditi kao i dosad i ako Bog da zdravlje dat’ ću sve od sebe da dođem do toga. – ističe Čerina.

Na kraju nam govori kako joj je u svemu ovome najveća podrška obitelj, njen trener Duje kao i kolegice i prijateljice s treninga sestre Anamarija i Dora Runtić. Kristinina poruka onim najmlađima koji se žele baviti i bave bilo kojim sportom da se trude i rade jer samo tako mogu doći do rezultata.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0