Imena kupca 30 stanova iz Programa POS-a u Biogradu na Moru su pod velikim velom tajni i javnosti nedostupna.

Iako su imena svih 99 kandidata za kupnju POS-ovih stanova s konačne liste još uvijek na gradskoj internetskoj stranici, “nitko” ne želi i neće javno obznaniti imena izabranih 30 kupaca stanova po povoljnim financijskim i kreditnim uvjetima. Grad pin pong lopticu prebacuje Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) i obratno, piše Zadarski list.

– Žao nam je, zbog Zakona o zaštiti osobnih podataka ne možemo udovoljiti vašem zahtjevu i dati vam popis s imenima 30 kupaca koji su potpisali predugovor za kupnju stanova iz Programa POS-a. Zatražite objašnjenje od APN-a – kazala je dipl. iur. Renata Mršić, voditeljica biogradskog Odsjeka za upravljanje gradskom imovinom i komunalni sustav, koja već nekoliko godina vodi cijeli postupak POS-ovih stanova.

Tko je stvarno nadležan

Kako na gradilištu u Biologorskoj ulici na Donjoj Grandi u Biogradu na Moru malo po malo napreduje gradnja šest POS-ovih zgrada sa 36 stanova (šest je za Grad Biograd n/M), za objektivno i točno iznošenje podataka čitateljima Zadarskog lista, putem e-mail pošte Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) smo uputili zamolbu za dostavu listu budućih vlasnika 30 stanova, kupaca koji su potpisali predugovor o kupoprodaji.

Dobili smo sasvim različit, dijametralno suprotni odgovor od onog u Gradu Biogradu.

– Poštovani, zahvaljujemo dnevniku Zadarski list na dosadašnjoj primjerenoj suradnji, međutim zbog ZZOP-a nadležan za stanove iz Programa POS-a je isključivo grad koji je proveo javni poziv (natječaj) za kupnju POS-ovih stanova, u ovom slučaju Grad Biograd na Moru – odgovorio je Slavko Čukelj, direktor APN-a.

Zadarski list je već objavljivao imena svih 99 kandidata s konačne liste za kupnju stanova iz Programa POS-a za što je Grad Biograd proveo čak tri javna poziva. Sve tri liste s imenima svih kandidata su i danas na gradskim internetskim stranicama, dok se imena 30 kupaca vjerojatno skrivaju zbog zaštite kupaca i onih kandidata koji su otpali ili nisu prošli bankovne kriterije u pogledu platežne sposobnosti ili tko zna zbog čega.

Novi projekti

– Razgovori su obavljeni s prvih 60 kandidata s konačne liste od 99 kandidata, sa svih 50 kandidata s prvog javnog poziva i 10 prvih kandidata s liste drugog javnog poziva, rekao je Ivan Knez, gradonačelnik, koji je predložio da objavimo svih 60 kandidata. Međutim, po kojem ključu odgonetnuti tko su dobitnici, a tko gubitnici stanova, možda tek pogađanjem zatvorenih očiju?!

Na prvi javni poziv ili natječaj javilo se 50 zainteresiranih, na drugom je bilo 29, a na trećem 20 zainteresiranih kandidata. Bitno je naglasiti da su se osim građana i onih koji rade u Biogradu, a nemaju riješeno stambeno pitanje, mogli prijaviti i ostali žitelji Republike Hrvatske.

– Maksimalna cijena četvornog metra stana iznosi 1.125 eura po četvornom metru NKP-a, plativo u kunama po srednjem tečaju HNB-a na dan uplate – reći će Mršić.

U nazočnosti ministra Predraga Štromara, direktora APN-a Slavka Čukelja, gradonačelnika Ivana Kneza i izvođača, 17. rujna 2018. započeli su radovi na izgradnji novih šest POS-ovih zgrada s ukupno 36 stanova na biogradskoj Donjoj Grandi. Vrijednost radova je 18,7 milijuna kuna, od čega poticajna sredstva Republike Hrvatske iznose oko 2,9 milijuna kuna. Rok izgradnje je 540 dana, odnosno 18 mjeseci.

– Grad Biograd na Moru je u projekt uložio sedam milijuna kuna. Dao je besplatno zemljište na koje će dovesti i urediti svu infrastrukturu u iznosu od 4,5 milijuna kuna, dok s dodatnih 2,5 milijuna kuna pokriva troškove izgradnje POS-ovih stanova. S time smo spasili projekt izgradnje, prebili smo naknadne troškove za što ćemo u vlasništvo dobiti šest stanova – zaključio je Knez.

Bilo kako bilo, potraga za tajanstvenom listom kupaca 30 stanova iz Programa POS-a se i dalje nastavlja, sve dok se ne pronađu.

Dvostruko jeftiniji od stanova na tržištu

Dok je na slobodnom tržištu prosječna cijena stanova u prosincu protekle godine primjerice u Zadru iznosila 2.228 eura po “kvadratu”, Šibeniku 2.110 eura, Splitu 2.882 eura, biogradski POS-ovi stanovi po “kvadratu” bit će maksimalno 1.125 eura.

Štoviše, kreditna linija programa POS-a omogućuje korištenje kredita bez jamaca, uz prosječnu kamatnu stopu manju od 3 posto (predlaže se 2 posto), minimalne popratne troškove, s rokom otplate do 30, odnosno 31 godine, u slučaju da se odlučite za korištenje jedne godine počeka.

Od 60 kandidata odabrano 30 kupaca

Konačna lista reda prvenstva s 99 kandidata dostavila se APN-u te je 16. listopada 2018. održan sastanak između predstavnika APN-a i 60 podnositelja zahtjeva (svih 50 s prvog javnog poziva i prvih 10 s drugog javnog poziva) te prezentacija stanova. Predočenje potvrde kandidata o kreditnoj sposobnost jedne od šest poslovnih banaka (Erste&Steiermarkische bank, Hrvatska poštanska banka, OTP banka, Privredna banka, Societe Generale-Splitska banka ili Zagrebačka banka), održano je 14. veljače 2019. godine.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime