Sinoć je u Galeriji fotografije Fotokluba Split svečano otvorena izložba “Prva žena u svemiru: Valentina Tereškova“. Izložbu je otvorio kozmonaut Sergej Zaljotin, Heroj Ruske Federacije. Fotografije prikazuju pripremu za odlazak i događaje nakon misije Vostok 6. Raketa-nosač Vostok korištena je 1961. prilikom misije J. A. Gagarina, prvog čovjeka u Zemljinoj orbiti. Šesti kozmonaut koji je uzletio raketom-nosačem Vostok (16.06.1963.) godine bila je Valentina Tereškova, prva žena u svemiru. Njezin je pozivni signal sa Zemljom bio “Čajka” odnosno “Galeb”. Kao i Gagarin, Tereškova je u svemiru bila samo jednom, a do danas je jedina žena koja je letjela u svemir sama, bez drugih članova posade.

VEZANI SADRŽAJ:

Među uzvanicima na otvaranju bili su Mate Omazić, pročelnik za društvene djelatnosti Grada Splita, Josip Eterović, počasni konzul Ruske Federacije u Splitu.

Marko Mlinar uvodno je rekao da se na FantaSTikonu svake godine predstavlja po jedna država, a ove godine je to Rusija. Istaknuo je da mu je ogromna čast ugostiti poznatog ruskog kozmonauta Sergeja Zaljotina i njegovu suprugu koja sudjeluje u ruskom svemirskom programu.

Mate Omazić je sve pozdravio ispred gradonačelnika Krstulovića Opare. “Uz ovu prekrasnu izložbu, nadam se da se vidimo u petak na otvaranju FantaSTikona” – kazao je Omazić.

Sergej Zaljotin kazao je da je prije dolaska u Split susreo Valentinu Tereškovu koja je svima u Splitu poslala pozdrave. Najavio je da će po povratku u Rusiju prenijeti sjajne dojmove s otvaranja izložbe u Splitu, ali i mogućnost da sama Valentina podsjeti Split.

– Grad Split nije lijep samo iz svemira, on je jednako lijep i kada si u njemu. Sada sam se uvjerio da je Split jedan od najljepših gradova našeg planeta. Ja sam kozmonaut, ali vam zavidim da živite u tako lijepom gradu. Po preporuci Zvjezdanog grada predloženo je potpisivanje povelje o prijateljstvu s gradom Splitom. Vaš grad postupno postaje gradom svemirske slave. Također vam želim da na sljedećem Svjetskom nogometnom prvenstvu Hrvatska postane svjetski prvak! – kazao je ruski kozmonaut otkrivši da je paralelno s otvaranjem izložbe u Splitu u svemir upravo lansiran svemirski brod.

Izložbu je otvorenom proglasila predsjednica Fotokluba, Maja Progmet.

Kako je izgledalo otvaranje, pogledajte ovdje:Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime