KOŠARKA U KOLICIMA Splitski košarkaši invalidi su među boljima u državi: Igraju, guštaju, druže se…

Guštaju, putuju i pobjeđuju!


Košarka u kolicima tek tri godine postoji u Splitu. Sportski savez invalida grada Splita inače brine o deset klubova i dvije sekcije, košarka je jedan od mlađih pod kapom Saveza. Treniraju u Spaladium Areni, nekad se treniralo na Visokoj te na Gripama. Specifičan je sport jer svaka kolica koštaju oko 40 000 kn. Na početku, a i sada mnogi pomažu i klub zaista nailazi i na podršku javnosti. Evo recimo Dina Levačić, jedna od plivačica pomaže košarkaše invalide.


Dino Sinovčić kapetan je momčadi, inače paraplivač sa sjajnim rezultatima. Brojanje pločica s dna bazena malo mu je jednolično, pa je kao još odavno počeo igrati košarku.

– Prije osam godina sam počeo trenirati rekreativno košarku u kolicima, a onda smo prije tri godie osnovali klub. Od osnutka smo igrali prvu ligu, pa ispali u drugu, pa se vratili, ali naš najveći uspjeh je finale Kupa prošle godine. Izgubili smo od ekipe Zagreba, no to je svejedno velik uspjeh obzirom na naše iskustvo. Vještine određuje stupanj invalidnosti, ja imam zdrava leđa i to je više bodova. Može biti 14 i pol, ili manje bodova u jednoj ekipi ukupno. Dobra mi je košarka jer je plivanje malo dosadno.

Zvali su te inozemni klubovi?

– Jesu, ali ja ostajem doma.

Tko je bolji, ti ili Sven Maretić?– Ma ja sam bolji, šta će on, neka igra tenis…hahaha Gušta Dino i pomalo provocira.

Odmah smo nazvali Svena da prokomentira ovako drsku izjavu:– Je, nažalost je u pravu. Ne mogu mu niti vode dodat… Ali, na kraju se karte slažu i ja mu poručujem: Srića još nismo igrali jedan protiv drugog, spavaš li mirno Dino Sinovčiću….!?

Dobro Svene, ali ti si organizator igre, glavni mozak ekipe, šta bi Dino bez tebe?

– Ništa, on je bez mene izgubljen slučaj, hahaha… Slobodno ti napiši da ja ginem u obrani, tu sam bolji.

Ivan Dabo, predsjednik i trener kluba nam je približio ekipu KKI Split:

– Imamo desetak košarkaša, treniramo 4 sata tjedno u dva termina i imamo dva reprezentativca. U Hrvatskoj postoji 12 klubova, u prvoj ligi je pet i u drugoj je pet. Prvoligaši su Zagreb, Brod, Zadar, Vodice i Split. Mi smo prošlu sezonu natjecali u drugoj ligi i tamo smo imali omjer pobjeda i poraza 7-1. Liga je prekinuta zbog pandemije pa je Savez donio odluku da kao najbolji u tom trenutku ostvarimo viši rang natjecanja. Inače, dosta klubova trenira u školskim dvoranama pa sada ne mogu trenirati. Čim se odluka o zabrani promjeni, mi nastavljamo ligu.

Ante Kolunđija dolazi jednom tjedno iz Dubrovnika da bi trenirao, nije mu teško. Ima 22 godine i kobna prometna nesreća nije ga omela da bude aktivan sportaš. Baš kao ni druge. Inače Ante tamo dolje igra paratenis Sven isto igra i paratenis, Pero Sunara je primjerice vrhunski paraatletičar, baca koplje i kuglu. Ma zapravo su vrhunska ekipa, puna vica i dobre energije. Bitka pod košem uvijek je puna napetosti pa ponekad netko i završi srušen na parketu.

Iz kluba poručuju:

– Voljeli bi ako netko od invalida želi trenirati s nama neka se javi. Pronađite nas na facebooku. Mi smo Košarkaški klub invalida Split. Bit će Vam dobro s nama, guštat ćete, putovat, pobjeđivat

U njihove riječi uopće ne sumnjamo.

Moja reakcija na članak je...
Vau
5
Haha
0
Hagić
3
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime