Zvuči nevjerojatno, ali centar ciklone koja je jučer donijela mnogo problema Jadranu, Italiji i zemljama alpskog područja noćas će biti pred zapadnim obalama Norveške. Radi se o iznimno rijetko viđenoj stazi kretanja ciklone od juga prema sjeveru.

Ova je ciklona jučer najviše nevolja s ekstremnim vremenskim prilikama donijela području Italije. U olujama je živote izgubilo čak šest ljudi. Kada se ciklonalni centar sa sjeverne Italije premješta nad kopno, događa se ciklonalna plima koja je najizraženija na sjevernom Jadranu, a upravo se to dogodilo jučer. U Veneciji su bili poplavljeni restorani i stanovi, a zbog nevremena su bile zatvorene mnoge škole.

U Veneciji je more dosegnulo 156 cm, razinu kada drveni mostići koji u slučaju poplave omogućavaju da se hoda po suhom, više nisu sigurni.

Trgu svetog Marka nekoliko sati se nije moglo pristupiti pa su se mnogi turisti odlučili hodati kroz ore koje im je bila preko koljena. Ovo je šesti put u novijoj povijesti grada da je “acqua alta” premašila 150 cm: 1951. je bila 151 cm, 1979. 166 cm, 1986. 159 cm, 2008. 156 cm i 1966. rekordna 194 cm.

Kako se može vidjeti na jučerašnjoj snimci iz Venecije, usprkos visokoj plimi, život se u ovom talijanskom gradu odvijao najnormalnije, čak i u poplavljenom restoranu…Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime