Podijelite
 • 161
 •  
 •  
 •  
 •  
  161
  Shares

Treću godinu zaredom hrabra ekipa iz Trnbusa, sjeveroistočnog dijela nekoć slavne Poljičke knežije, prvi dan Nove godine bilježe skokom i kupanjem u hladnoj Cetini. Radi se “Lakomim avanturistima”, a ove godine njih osmorica se odlučila na novogodišnji “kupanjac”.

To su: Zdravko Rodić (Čakur), Petar Stanić, Ivan Rodić (Sokol), Ante Jurić, Luka Tomić, Luka Jurić, Mario Šarić(Malac) i Stjepan Pavković (Sowa).

Lakome ili ne, ali odlučne avanturiste od ispunjenja tradicije nisu spriječili ni oblaci, ni kiša, pa ni 7 Celzijevih stupnjeva u zraku ni isto toliko u rijeci Cetini. Kao i svake godine, skače se na Stružici, prekrasnom kupalištu uz obalu Cetine kojemu svakog ljeta pristupa sve više izletnika i turista.

Malo tko bi skupio hrabrosti za ovakav podvig

Nakon polusatne pripreme, točno u 13 sati uslijedio je skok pred mnogobrojnim Trnbušanima, njihovim gostima, ali i iz godine u godinu sve brojnijim predstavnicima medija. Interesa za ovim događajem ne nedostaje, što i ne čudi, jer malo tko bi skupio hrabrosti za ovakav podvig.

– Cetina je dosta hladna. Ali dobro je, sad je odlično. U novogodišnjem skakanju u Cetinu sudjelujem već treću godinu zaredom. Nije me trebalo nagovarati – kazao je mladi Ivan Rodić – Sokol nakon skoka.

– Do ove tradicije je došlo tako da je jedan od nas, Zdravko Rodić, usred ljeta kada je bilo 40 stupnjeva rekao da mu je toliko vruće da će se za Novu godinu kupati. Zdravko je najstariji među nama i kad on nešto kaže, mi svi “skačemo”. Nakon toga potpisali smo ugovor, a na dnu ugovora piše malim slovima “tko ne skoči, plaća janje”. Jedan od nas nije skočio i morat će ga ispeć. Puno je lakše nešto ispuniti usred ljeta, kada je vruće.

Naša grupa se zove “Lakomi avanturisti”. Najveća satisfakcija je ta što nas je tako nazvao Stipe Božić kada je vidio što mi radimo na Cetini. Vidio je što na Cetini radimo na kamionskim zračnicama i da vozimo rafting na njima bez ikakve opreme. Tada nas je prozvao “lakomim avanturistima“. Inače, prošlo ljeto smo nas deset cijelu Cetinu prošli svih 105 kilometara upravo na kamionskim zračnicama za sedam dana – kazao nam je Petar Stanić.

Potraga za ključem

Nakon skoka i kupanja, članovi ekipe Lakomih avanturista su se okrijepili uz vrući čaj i zakusku Trnbusima. Ipak između te dvije stvari uspjeli su dokazati da su i dobročinitelji. Naime, autor ovih redaka na Stružici je za vrijeme skokova izgubio ključ svog limenog ljubimca. Blatnjav teren nije bio zahvalan za potragu, no ni polupromrzlim “kupačima” ni brojnim mještanima Trnbusa nije bio problem baciti se u potragu za ključem. Ovdje ćemo samo napisati da je potraga uspješno završila, a svi ostali detalji potrage ostat će u Trnbusima. Ekipa, hvala!Podijelite
 • 161
 •  
 •  
 •  
 •  
  161
  Shares