Nakon četiri izvrsna koncerta, večeras se koncertom Zagrebačkog gitarističkog kvarteta završavaju 6. međunarodni Dani klasične gitare. Koncert započinje u 19 sati u Muzeju grada Splita, a ulaz je slobodan.

Zagrebački gitaristički kvartet nastao je 1990. godine, kada je profesor Ante Čagalj, vrstan gitaristički pedagog i umjetnički voditelj, u tom ansamblu okupio svoje ponajbolje učenike. Nakon nekoliko promjena sastava, Kvartet se ustalio u sadašnjoj postavi: Tomislav Vasilj, Krunoslav Pehar, Melita Ivković i Frane Verbanac.

Intenzivno nastupajući u trideset zemalja na četiri kontinenta – SAD, Kanada, Rusija, Kina, Indija, Južnoafrička Republika, Ujedinjeni Arapski Emirati – te u brojnim europskim prijestolnicama glazbe kao što su London, Pariz, Barcelona, Rim, Milano, Firenca, Trst, Stockholm, Kopenhagen, Bruxelles, Prag, Bratislava, Beč, Graz, Ljubljana, Maribor, Sarajevo – ansambl se s uspjehom iskušao i na nekoliko prestižnih međunarodnih natjecanja, a na trima od njih bio je apsolutni pobjednik: osvojio je prve nagrade u Tortoni (Italija, 1996.) i Viareggiu (Italija, 1998.), te Grand Prix u Przemyślu (Poljska, 1998.), nakon čega je Zbigniew Dubiella u časopisu Swiat Gitary objavio: Već dugo godina nisam čuo nešto tako uzbudljivo… nakon njihove izvedbe, sve što možete učiniti jest izaći i povikati: Viva guitarra! Na Varaždinskim baroknim večerima Kvartet je 1998. godine osvojio nagradu Ivan Lukačić za najbolju festivalsku izvedbu.

Dvije godine kasnije je publici istog festivala predstavio svjetsku praizvedbu Bachova Umijeća fuge u obradi za četiri gitare, izazvavši oduševljenu recenziju Colina Coopera, tadašnjeg urednika časopisa Classical Guitar: jedno od mojih najizuzetnijih i najživljih iskustava s gitarom uopće.

Kvartet izvodi golem repertoar u rasponu od renesansnih i baroknih majstora do suvremenih autora, ne zazirući ni od izleta u jazz i world-music, a ni od briljantno aranžiranih tradicionalnih skladbi s hrvatske obale i iz unutrašnjosti. Ansambl se istaknuo i osobitom pozornošću spram suvremenih skladatelja, pa je tako desetoro hrvatskih skladatelja (Brkanović, Miletić, Marković, Klobučar, Uhlik, Sunko, Josipović, Seletković, Majurec, Skender) posvetilo kvartetu svoja originalna djela, kao i kosovski skladatelj Valton Beqiri.

Kvartet je objavio dva CD-a: Da fuga a milonga te Preludes and Fugues.

Dani klasične gitare se odvijaju uz potporu Ministarstva kulture RH, Županije Splitsko dalmatinske, Grada Splita i TZ Grada Splita

Organizator manifestacije je Udruga GitaraSt, a partneri su Muzej grada Splita, Etnografski Muzej, Javna ustanova u kulturi Zvonimir Solin, Sveučilišna knjižnica i Studentski centar Split.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime