Koncertom Kalamos kvinteta (Katarina Grubić, Yaroslav Sadovyy, Bernard Homan, Rude Mimica i Matko Smolčić) u nedjelju 11. studenog 2018. godine nastavlja se MAGsezona, koncertna sezona u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG). Deveta je to koncertna sezona za redom koju ova nagrađivana udruga organizira u različitim koncertnim prostorima u Splitu. Treći koncert ovogodišnje MAGsezone održat će se u Muzeju grada s početkom u 12 sati. Na programu će se naći djela: J. S. Bacha, J. Ph. Rameaua, B. Berse, J. M. Sánchez-Verdúa i O. Respighi u aranžamnima Kalamos kvinteta.

KALAMOS kvintet je prvi i jedinstveni takav sastav u široj regiji. Osnovan je 2013. godine u Zagrebu te u kratkom vremenu ostvaruje niz uspješnih recitala na ljetnim manifestacijama i festivalima duž Jadrana (Omiš, Rovinj, Sinj, Solin, Split, itd.) Članovi kvinteta često surađuju s mladim skladateljima u Hrvatskoj i inozemstvu te ih tako potiču na širenje koncertnog repertoara suvremene muzike za ovakav tip ansambla. Nastupi su izazvali odličnu reakciju domaće i strane publike, ali i dobili visoke ocjene kritike.

Udruga MAG osnovana je 2010. godine i za vrijeme višegodišnjeg kontinuiranog djelovanja profilirala se u jednog od glavnih pokretača izvaninstitucionalne kulturne aktivnosti u gradu Splitu. Naime, u organizaciji MAG-a do sada je održano osam MAGfestivala komorne glazbe i sedam koncertnih sezone s ukupno više od 90 koncerata u različitim koncertnim prostorima u Splitu, što predstavlja kontinuitet koncerata klasične glazbe kakav u Splitu dugo nije postojao. To su uz stalnu publiku prepoznale i nadležne institucije, pa djelovanje Udruge MAG potpomaže Grad Split,  Županija Splitsko-dalmatinska i Ministarstvo kulture RH.  MAGfestival je dobitnik prestižne EFFE etikete koju dodjeljuje Europsko festivalsko udruženje na osnovu kvalitete i originalnosti projekta. Udruga MAG je dobitnik posebne nagrade za umjetnost u 2013. godini koje dodjeljuje dnevni list Slobodna Dalmacija.

Pokrovitelji MAGsezone su Grad Split i Županija Splitsko-dalmatinska, a ulaz na koncert je slobodan.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime