KONAČNO Dinara postala 12. park prirode u Hrvatskoj

Proglašenjem parka prirode, zaštitit će se prirodne i druge vrijednosti masiva Dinara temeljene na ekološkim, krajobraznim i drugim vrijednostima


Zastupnici su danas jednoglasno u Hrvatskom saboru izlgasali Zakon o proglašavanju parka prirode “Dinara”, a Hrvatska je tako dobila 12. park prirode.


Novoproglašeni park prirode obuhvaća hrvatski dio planine Dinara, Troglava i Kamešnice, izvorišni i gornji dio toka Cetine te krška polja Hrvatačko, Paško i Vrličko. Prostire se na području dviju županija – Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske i na površini od gotovo 63.000 hektara.

Dinara je posebna po mnogočemu

Masiv Dinare (Dinara, dio Troglava i Kamešnica), izvorišni dio i gornji tok rijeke Cetine te krška polja (Hrvatačko, Paško i Vrličko) uz Cetinu, potrebno je proglasiti parkom prirode te tim režimom zaštite sačuvati iznimne i višestruke prirodne vrijednosti s vrijednim ekološkim obilježjima, naglašenim krajobraznim i kulturno-povijesnim vrijednostima, uz dopuštanje obavljanja određenih djelatnosti i radnji, u mjeri u kojoj se neće ugroziti njegova bitna obilježja i uloga ovoga prostora.

O ovoj temi i konačnoj odluci opsežno smo porazgovarali s ravnateljem Javne ustanove „More i krš“ Domagojem Lažetom.

U početku nam je kazao kako željno iščekuje proglašenje, jer naglašava da je to velika vijest za lokalno stanovništvo, avanturiste, planinare, ali i za cijeli financijski i društveni razvitak kako Dalmacije, tako i cijele Republike Hrvatske.

– Prije desetak godina proglašavanje parka prirode išlo je puno lakše jer je cijela dokumentacija bila puno manjeg obujma. Postupak proglašenja se znatno odužio, danas je znatno kompliciranije i teže je dobiti zeleno svjetlo za proglašenje nekog lokaliteta parkom prirode – pojašnjava za Dalmacija Danas Lažeta.Kazao nam je da je Dinara posebna po mnogočemu.

– Ovaj masiv ima krajobrazne i biološke značajke raznolikosti. Kad pričamo o krajobrazima, tu je potrebno napomenuti litice stijena i pašnjake koji su nastali ljudskim djelovanjem. Oni su produkt višestoljetne tradicije ljudskog korištenja prostora. Istodobno se daje značaj i tradicijskim djelatnostima, kao što je stočarstvo. To je bit Dinare – suživot čovjeka s prirodom. Lokalno stanovništvo bi moglo puno profitirati od ovoga. Štitit će se njihov način života, ali što je još važnije, i poticat će se – kazuje nam.Nadalje, nije krio sreću i ponos što će uskoro lokalitet Dinare postati park prirode. Naime, prvo čitanje za proglašenje zakona bilo je u listopadu prošle godine, drugo čitanje trebalo je biti u prosincu, ali je odgođeno za mjesec dana, tako da se proglašenje može očekivati uskoro.

POVEZANI SADRŽAJI

Avanturisti, planinari i lokalni stanovnici mnogo dobivaju

Kazao nam je da se za stanovnike tog kraja, ali i za planinare i avanturiste neće ništa promijeniti na gore, dapače, ovom odlukom puno će svi profitirati, kako čovjek, tako i priroda.

– Za planinare i avanturiste se neće ništa posebno promijeniti, dapače svaka ova promjena njima će ići u korist. Osim toga, nakon što prođu svi potrebni zakonski uvjeti za proglašenje, dobit će se neke nove vrijednosti, a posebno neke nove mogućnosti. Parkom prirode žele se zaštititi dinarski pašnjaci koji su nastali višestoljetnim utjecajem čovjeka i lokalnog stanovništva. U budućnosti bi se to trebalo poticati, a samim time lokalno stanovništvo ne bi imalo ograničenja – kazuje Lažeta te nam u nastavku pojašnjava što ovo zapravo znači.

– Želio bih vas ovom prilikom obavijestiti o novom projektu koji provodi naša Javna ustanova. Naime radi se o jednoj planinarskoj stazi koja se proteže od Peručkog jezera prema Velikoj Duvjakuši. Taj projekt je vrijedan 700 tisuća kuna i uskoro će se potpisivati ugovor.

Zaštita vrijednih lokaliteta i otvaranje novih radnih mjesta

Takve staze će se u vremenu kada profunkcionira park prirode bolje i adekvatnije održavati. Tu će uvijek biti prisutan nadzor čuvara prirode, samim time otvaraju se i nova radna mjesta – objašnjava nam.

Nakon drugog čitanja, park prirode neće odmah profunkcionirati, napominje nam u razgovoru ravnatelj JU „More i krš“.

– Vjerujem da će cijeli postupak biti gotov kroz mjesec dana, a nakon što se isti proglasi, mora proći određeno razdoblje. Nakon izglasavanja i svih birokratskih obaveza, potrebno je ustrojiti javnu ustanovu koja se proglašava uredbom Vlade RH u roku od godine dana od proglašenja. Nakon toga će Park prirode Dinara profunkcionirati u njegovom pravom obujmu – ističe Lažeta.

– Ovo je velika stvar za lokalno stanovništvo, ali i za hrvatski turizam. Moramo biti sretni i ponosni. Svi ćemo od ovoga dobiti puno, razvit će se turizam, otvorit će se nova radna mjesta – zaključuje Domagoj Lažeta.

Moja reakcija na članak je...
Vau
11
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime