DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
  • Vijesti
    • Svijet
    • Hrvatska
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Ulicama moga grada
    • Životinjski kutak
    • Fotografi Dalmacije
    • Vijađ
    • Agronomija, stočarstvo i ribolov
    • Dvi-tri riči
    • Dalmacija Danas LIVE
    • #TvojeMisto
    • UNIST
    • DD INFO
    • EX CATHEDRA
  • Kolumne
    • DARIJA BUJAS
    • GORAN PELAIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • IVONA BOSANČIĆ LASIĆ
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • LUKA KANAET - Sličice Pričaju
    • MARIJA BOBAN
    • MARKO HERMAN
    • MIRELLA MEIĆ
    • MLADEN SMOLJANOVIĆ
    • ŽANA PAVLOVIĆ
    • ŽELJAN RAKELA
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
Aktualno
  • TRAGIČNA NESREĆA Muškarac poginuo dok je pokušavao zaustaviti traktor
  • GRADSKI DERBI NOGOMETAŠICA Bijele protiv crvenih, pogledajte najzanimljivije trenutke s Poljuda
  • DOMOVINSKI POKRET PROTIV ACE LUKASA: "Spriječite sramotu kojoj aktualna gradska vlast izlaže Split"
  • NEMOJTE JE JESTI! Još jedan opoziv: Iz prodaje se povlači popularna kobasica
  • 12. Čigra Limač Kup & 9. Čigra Open opet ispunili očekivanja mladih sportaša
  • Održan deseti jubilarni Zadarhalf Triathlon! Sudjelovalo više od 400 sudionika
  • Širi se nova varijanta korone: Prepoznajte po ovih pet simptoma
  • STIGLA RITA! Naša poznata glumica i HDZ-ovac dobili drugo dijete
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    1. Split
    2. Obala
    3. Zagora
    4. Otoci
    5. Marjan
    6. Naši ljudi
    7. Štorije
    8. Sve
    aca lukas

    DOMOVINSKI POKRET PROTIV ACE LUKASA: "Spriječite sramotu kojoj aktualna gradska vlast izlaže Split"

    Objavljeno prije 33 minute
    mikser prevrnuo

    KAOS NA BRZOJ CESTI KOD DRAČEVCA Nastala ogromna gužva, prevrnuo se mikser: Velika je šteta...

    Objavljeno prije 6 sati
    140

    KAZALIŠNI HIT 'UDAVAČE' STIŽE U GRAD POD MARJANOM Traži se karta više...

    Objavljeno prije 5 sati
    Fanita Bar  ot Nikolac   Absence of tension   Ataraxis  4

    FOTOKLUB SPLIT Otvara se zanimljiva ''ženska izložba'' – ''Formom odslikavanja'' predstavljaju se Fanita Barčot Nikolac i Milena Milenković

    Objavljeno prije 7 sati
    ginekolog

    Prazna ginekološka ordinacija razljutila Vrgorčanke, pacijentica skoro ostala bez naknade: "Prisiljeni smo plaćati privatne preglede"

    Objavljeno prije 2 sata
    kastel sucurac auto u kvaru

    VOZAČI, OPREZ! Vozilo u kvaru na raskrižju u Kaštel Sućurcu, pazite kako vozite!

    Objavljeno prije 8 sati

    USRED BIJELA DANA Žena mokrila na ulici, intervenirala policija

    Nedjelja, 1.10.2023, 23:07

    NESREĆA U SOLINU Cesta otvorena u oba smjera!

    Nedjelja, 1.10.2023, 18:58
    zbornik6

    Održano predstavljanje Segetskih zbornika

    Objavljeno prije 4 sata
    potres dalmacija hercegovina

    POTRES ZATRESAO PODRUČJE DALMACIJE I HERCEGOVINE Ljudi se masovno javljaju! Epicentar u blizini Imotskog...

    Objavljeno prije 8 sati
    dinara stup

    Na Dinari traje svojevrsni ideološki "rat": Evo što je sada ispisano na najvišem vrhu planine

    Objavljeno prije 7 sati
    BeFunky collage

    DERNEK U ZAGORI Mještani proslavili blagdan Gospe od Ružarija, zaštitnice svoga mjesta. Pogledajte

    Nedjelja, 1.10.2023, 21:40
    potres jadransko more nn naslovnica

    NOVI POTRES Epicentar u Jadranskom moru

    Objavljeno prije 6 sati
    Istra  ivanje podmorja  c  WWF Adria

    WWF UPOZORAVA: "Populacije riba u lastovskom podmorju pod značajnim je pritiskom prelova i klimatskih promjena"

    Nedjelja, 1.10.2023, 10:05
    paket

    BEZ MILOSTI ZA OSOBU S INVALIDITETOM Višanin doživio neugodno iskustvo zbog paketa: "Snađite se!"

    Petak, 29.09.2023, 19:02
    slobodan stambuk

    TUGA U DALMACIJI Preminuo svima poznati biskup!

    Srijeda, 27.09.2023, 9:45
    marjan

    MARJAN U NOVOM RUHU Postavljene posude za vodu, saniran dio ceste: "Ovo ćemo održavati"

    Utorak, 26.09.2023, 18:34
    drustvo marjan foto  1

    BIJES IZ DRUŠTVA MARJAN: "Građevinska inspekcija - 0 bodova!"

    Četvrtak, 14.09.2023, 13:35
    kampiranje obojena  3

    (FOTO) BESPLATAN SMJEŠTAJ Ljetovanje na Obojenoj: "Skoro je ušao u more kamperom, prespavali su tu"

    Nedjelja, 3.09.2023, 13:01
    munja marjan pozar

    UDAR MUNJE IZAZVAO POŽAR NA MARJANU Vatrogasci pod rotacijama projurili Mejama

    Ponedjeljak, 28.08.2023, 19:06
    BeFunky collage  52

    SLIKARICA LJUBAVNIH PRIČA NA PLATNU Mlada Solinjanka najljepše trenutke na vjenčanjima slika akrilom i to uživo: “Kad sam vidjela sreću na licima mladenaca, znala sam da je to moj poziv”

    Subota, 30.09.2023, 0:02
    Ivana Carev nn naslovnica

    [INTERVJU] Dr. sc. Ivana Carev – znanstvenica, profesorica, obiteljska žena i umjetnica: „Dužni smo kao društvo odgajati dobre mlade ljude, a odgovornost je roditelja i učitelja da im pružimo što više mogućnosti“

    Srijeda, 27.09.2023, 12:16
    BeFunky collage  5

    ZAVIDNO UMIJEĆE ZA KOJE ĆE SE TEK ČUTI Talentirana vizažistica iz Trogira šminkom se transformira u filmske junake: „Kad vidite svoj odraz u ogledalu i ne prepoznate se"

    Nedjelja, 10.09.2023, 8:01
    BeFunky collage  49

    ČUDESNA ZEMLJA SLADOLEDA U MAKARSKOJ Otkrili smo Ice cream burger, jedini u Dalmaciji. Zbog rapsodije okusa iz vlastite proizvodnje postao je nova ljetna opsesija

    Nedjelja, 13.08.2023, 0:06
    golubica mira

    IZVEST ĆE PJESMU GOLUBICA MIRA Mladi Splićani predstavljaju Hrvatsku na međunarodnom susretu djece u Beogradu

    Ponedjeljak, 2.10.2023, 8:55
    poljickanosnjakolaz

    BLAGO POLJIČKE REPUBLIKE Nošnja je bila jedan od simbola drevne knežije, danas je pred zaboravom: "Ona je dio našeg identiteta, kojeg nažalost gubimo"

    Četvrtak, 28.09.2023, 0:25
    Ivana Carev nn naslovnica

    [INTERVJU] Dr. sc. Ivana Carev – znanstvenica, profesorica, obiteljska žena i umjetnica: „Dužni smo kao društvo odgajati dobre mlade ljude, a odgovornost je roditelja i učitelja da im pružimo što više mogućnosti“

    Srijeda, 27.09.2023, 12:16
    miljenko mrkonjic drago jukic

    SPLIĆANI STIGLI DO CILJA Biciklirali 2.000 kilometara za djecu Maestrala, prikupljeno skoro 10.000 eura

    Utorak, 26.09.2023, 19:06
    aca lukas

    DOMOVINSKI POKRET PROTIV ACE LUKASA: "Spriječite sramotu kojoj aktualna gradska vlast izlaže Split"

    Objavljeno prije 33 minute
    ginekolog

    Prazna ginekološka ordinacija razljutila Vrgorčanke, pacijentica skoro ostala bez naknade: "Prisiljeni smo plaćati privatne preglede"

    Objavljeno prije 2 sata
    zbornik6

    Održano predstavljanje Segetskih zbornika

    Objavljeno prije 4 sata
    mikser prevrnuo

    KAOS NA BRZOJ CESTI KOD DRAČEVCA Nastala ogromna gužva, prevrnuo se mikser: Velika je šteta...

    Objavljeno prije 6 sati
  • Vijesti
    • Svijet
    • Hrvatska
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Ulicama moga grada
    • Životinjski kutak
    • Fotografi Dalmacije
    • Vijađ
    • Agronomija, stočarstvo i ribolov
    • Dvi-tri riči
    • Dalmacija Danas LIVE
    • #TvojeMisto
    • UNIST
    • DD INFO
    • EX CATHEDRA
  • Kolumne
    • DARIJA BUJAS
    • GORAN PELAIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • IVONA BOSANČIĆ LASIĆ
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • LUKA KANAET - Sličice Pričaju
    • MARIJA BOBAN
    • MARKO HERMAN
    • MIRELLA MEIĆ
    • MLADEN SMOLJANOVIĆ
    • ŽANA PAVLOVIĆ
    • ŽELJAN RAKELA
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

KOLUMNA S MIRISOM Temeljci – tajna ukusnih jela: Nakon ovoga prestat ćete koristiti kupovne baze za temeljce

Još uvijek pamtite okus onog posebnog rižota, ili pak nekog savršenog umaka ili variva? Probali ste doma replicirati ta jela, ali ne tako uspješno? Tajna slasne i ukusne hrane nerIjetko leži upravo u jednom od najvažnijih sastojaka, a to je temeljac
Autor IVONA BOSANČIĆ LASIĆ / Foto: Privatni album, PixabayUtorak, 9.05.2023, 0:38
ivona bosancic final kolumna temeljac
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

[K]oliko ste puta do sada u receptima naišli na sastojak 'goveđi temeljac', 'riblji temeljac', 'povrtni temeljac', a da pritom njegova priprema nije bila objašnjena? Vjerojatno ste automatski posegnuli za suhim goveđim ili povrtnim kockama, pa njih koristili umjesto temeljca. Nažalost, taj prečac krije činjenicu da na taj način niste koncentrirali okuse iz hrane, nego ste ukus dobili zbog umjetnih pojačivača arome koji se kriju u tim industrijskim bazama za temeljce, kao i u većini gotovih mješavina začina za dodatak jelu. Oni zasigurno jesu brzo i zgodno rješenje kad nemate vremena, ali praksa korištenja začina s umjetnim pojačivačima aroma krije jednu veliku zamku, a to je navikavanje nepca.

 

Zašto prestati s korištenjem kupovnih baza za temeljce?

 Mononatrijev glutamat, čest sastojak takvih dodataka jelu, umjetno podiže osjećaj za ukusno, a čestom uporabom izaziva navikavanje nepca na takav podražaj. Sva druga hrana nepcu postaje dosadna, neukusna, slaba. Prevedeno, smanjeno osjećate delikatne okuse koje vam jednostavnija hrana može pružiti. To vodi navikavanju na grickalice, fast food, i veće količine hrane jer vam nepce zapravo traga za okusom. Ako ste svakodnevno koristili začine s tim sastojkom, možda ćete morati proći kraći period privikavanja na prirodne okuse, ali isplatit će se!

 

Domaći temeljci – tajna ukusne hrane bez umjetnih pojačivača aroma

Temeljac, kao što sama riječ kaže, trebala bi biti temelj nekog jela, ali njegova je priprema često zanemarena u kućanstvima. Zašto bi se to trebalo promijeniti? Najvažniji razlog je što ćete dobiti bitno slasnija jela, a s druge strane ćete povećati iskoristivost vaših namirnica i time uštedjeti novac. Možda ćete uložiti dodatan trud za tu razliku, ali vjerujte mi da vrijedi pokušati. Što su zapravo temeljci? Kratko rečeno, nezačinjene juhe. Temeljci se ne sole i ne papre, ili eventualno u maloj količini. Oni su tu zbog okusa, a ne začina, a neslane ih možete reducirati (pustiti da tekućina izvrije) i koncentrirati okus do željene razine, bez da ste time povećali slanost. Možete umjesto temeljca koristiti i juhu, ali onda pazite na količinu dodavane soli u jelu.

 

Kako uvesti temeljce u vaše kuhanje?

Izrada temeljaca je zapravo jedan mali ciklus, koji vam može postati i dio rutine pripreme hrane. Na primjer, želite spremiti rižot s piletinom. Najlakši način za to bi bio kupiti pileća prsa i kocku za juhu, što je skuplje rješenje nego da ste kupili cijelo pile i malo povrća, pa ga rasjekli, ogulili meso s kostiju za rižot, a od kostiju i povrća skuhali temeljac. Razlika u okusu tog rižota će biti neusporediva, a potrošit ćete manje. Isto vrijedi za ribu. Koliko često kupujete zaleđene riblje filete, ili panirane kocke kao rješenje za brze ručkove, i koliko vas to košta? S druge strane, možete raditi sljedeće. Kada imate malo više vremena, kupite cijele ribe po želji. Filetirajte ih!

cod 1813072 1280

Nije teško, samo treba pokušati, a internet je pun videozapisa kako to napraviti. Ne mora izgledati savršeno, rezultat će svakako biti dobar. Te filete pecite za ručak, ili ih zaledite za neku drugu priliku, a kako filetirate, kosti odmah stavljajte u lonac s povrćem i skuhajte temeljac, koji ćete zalediti kad se ohladi i imati ga spremnog za korištenje kada budete spremali brujet, ili rižot od kozica ili plodova mora, koje onda možete kupiti zaleđene i imati rješenje za brzi ručak. S druge strane, ako trebate temeljac, možete kupiti oslić (mol) i skuhati ga cijelog, a od očišćenog mesa napraviti paštetu ili smjesu za domaće panirane štapiće. Kada izradi temeljaca pristupite na ovaj način, njihova će priprema izgledati jednostavnije, smislenije i isplativije. Zbog toga skoro uvijek kupujem namirnice u izvornom, neprerađenom obliku – cijele ribe, cijele kozice i škampe, cijelo pile i meso s kostima.

 

Kuhanje temeljca

Temeljce možete kuhati na dva načina – kuhanje direktno u vodi, ili na način da prvo kratko zapečete sastojke u loncu ili pećnici na malo masnoće, pa onda podlijete vodom. Drugi način će dodatno pojačati i naglasiti okuse, dok ćete prvim dobiti suptilniji i elegantniji okus. Odabir metode ovisi o vrsti jela, vremenu koje imate i efetku koji želite postići. Ono što je najbitnije jest da na kraju temeljac bude ukusan – kad ga probate, mora vas vući na još, kao ukusna juha. Tako znate da imate dobar temeljac. Sastojci su univerzalni – kosti ili komadi mesa ili ribe, uz dodatak povrća (mrkva, kapula, češnjak, korijenje celera, peršina, pastrnjaka, poriluka) nasječenog na malo veće komade (veličina će ovisiti o vremenu kuhanja), lovorovog lista i papra u zrnu, te vina i maslinovog ulja u slučaju ribljeg temeljca. Povrće ne treba guliti, samo oprati, a izbor dodatnih sastojaka je na vama i vašim ukusima, ovisno o jelu koje ćete spremati.

Pileći temeljac: kosti jednog pileta, 2 kapule, 2 mrkve, kriška korijena celera, 1 korijen peršina, 3 češnja češnjaka, 2 lista lovora, desetak zrna papra.

povrce

Povrće isjeći na četvrtine, a češnjak samo lagano pritisnuti, s kostima kratko zapeći na malo masnoće, podliti vodom da bude prekriveno i kuhati oko sat vremena. Procijediti. Ovisno o željenoj koncentraciji okusa, možete reducirati ili pak doliti još vode, po potrebi.

Goveđi ili teleći temeljac: goveđe ili teleće kosti, a ovisno o njihovoj količini, nekoliko kapula, mrkvi, nekoliko kriški celera, korijenje peršina, češnjak, listovi lovora, zrna papra. Povrće raspoloviti, kosti možete kratko zapeći ako želite, pa dodati povrće i prekriti vodom. Pustiti da kuha barem 2 do 3 sata.

Riblji temeljac: kosti ribe ili 1 veliki mol, 2 kapule, 2 mrkve, nekoliko češnjeva češnjaka, lovorov list, papar u zrnu, listovi peršina, malo maslinovog ulja, 1 dcl bijelog vina

Povrće nasjeći na četvrtine, češnjak samo pritisnuti, dodati kosti ili cijelu ribu, vino, ulje, lovor i papar i prekriti vodom da kuha oko 45 minuta.

Temeljac od kozica/škampi: Ljuske kozica (kupite cijele kozice ili škampe, očistite ih, meso koristite za rižot, a ljuske za temeljac), nekoliko mrkvi, kapula, stapki celera, češnjeva češnjaka, listova peršina, zrna papra, bijelo vino

Ljuske dobro zapeći na maslinovom ulju, kapulu, mrkvu i stapke celera nasjeći na manje komade i dodati ljuskama. Kad se dobro zapeče, deglazirati bijelim vinom, dodati češnjak, peršin i papar pa podliti vodom da prekrije. Kuhati oko 45 minuta.

 

Pohrana temeljca

Temeljac podijelite ovisno o vašim potrebama u manje posude (litra, pola litre) za rižote i variva, a za umake možete koristiti trik zaleđivanja u posude za kocke leda. Možete i skroz reducirati temeljac, ohladiti da se želatinizira, izrezati kocke i zalediti. Time ćete dobiti svoje domaće kocke za juhu.

 

Kada i kako koristiti temeljac?

Upotreba temeljca je široka – gdje god ste do sada koristili vodu, koristite temeljac – rižoti, variva, toćevi, umaci, gulaš, brujeti... Eksperimentirajte, vjerujem da će vaši ručkovi obilovati slašću!

Ivona Bosancic Lasic SBP

OPERNA PJEVAČICA RASTURA U KUHINJI Splitska mezzosporanistica kuhat će pod palicom kulinarske zvijezde Hrvoja Zirojevića, a pokreće radionicu artisan pekarstva: „Ljudi o kruhu tako malo znaju“

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
11
Haha
0
Nice
5
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
Dojavi vijest
NAJČITANIJE VIJESTI
  • hitna vatrogasci naslovnica ilustracija igor jaksic sirene prometna pozar  31
    TEŠKA PROMETNA NESREĆA U DUGOPOLJU Više ozlijeđenih, svi jako mladi! Prebačeni su u splitsku bolnicu
  • svijeca
    TRAGIČNE POSLJEDICE NESREĆE NA ŠIRINI Preminuo vozač automobila
  • sahiti
    JUNAK DANAŠNJE UTAKMICE LJUBI ATRAKTIVNU SPLIĆANKU Sahiti priznao: "Split mi se sviđa više zbog jedne djevojke"
  • potres dalmacija hercegovina
    POTRES ZATRESAO PODRUČJE DALMACIJE I HERCEGOVINE Ljudi se masovno javljaju! Epicentar u blizini Imotskog...
  • Skočila sa 4. kata nakon što ju je prijatelj zatočio u stanu: ‘Vrišti koliko hoćeš, ali živa izaći nećeš‘
NAJNOVIJE VIJESTI
  • potres nn naslovnicaPOSLJEDICE JUTROŠNJEG POTRESA Pukotine na kućama, cigle popadala, gromada u dvorištu: "Kuća ju je zaustavila, tu živi moja majka..."
    Objavljeno prije 8 minuta
  • hitna pomoc noc 3TRAGIČNA NESREĆA Muškarac poginuo dok je pokušavao zaustaviti traktor
    Objavljeno prije 16 minuta
  • 20231002 hajduk split   ene 29GRADSKI DERBI NOGOMETAŠICA Bijele protiv crvenih, pogledajte najzanimljivije trenutke s Poljuda
    Objavljeno prije 25 minuta
  • aca lukasDOMOVINSKI POKRET PROTIV ACE LUKASA: "Spriječite sramotu kojoj aktualna gradska vlast izlaže Split"
    Objavljeno prije 33 minute
  • NEMOJTE JE JESTI! Još jedan opoziv: Iz prodaje se povlači popularna kobasica
    Objavljeno prije 39 minuta
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
© 2023 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.