KOLUMNA MARKA HERMANA Trčati bez utrka?

Nijedan trud uložen u trčanje nije bačen. Prvenstveno kada govorimo o zdravlju. Ne treba napominjati koliko je redovno bavljenje fizičkom aktivnošću dobro za zdravlje


Ni trkačka događanja nisu ostala imuna na pandemiju COVID 19. Tako smo svjedočili i još uvijek svjedočimo kako se utrke, od onih velikih, globalno poznatih, do manjih lokalnih, redom otkazuju. Neke se uspiju održati uz brojna nova pravila i ograničenja, ali generalno gledajući, trud velikog broja trkača, brojni treninzi, sati i sati trčanja u različitim tempima, po raznim terenima i nagibima, ostao je nerealiziran na nekoj utrci. Ili nije? Naravno da nije.


Nijedan trud uložen u trčanje nije bačen. Prvenstveno kada govorimo o zdravlju. Ne treba napominjati koliko je redovno bavljenje fizičkom aktivnošću dobro za zdravlje. Drugo, gledajući dugoročno na cijeli trkački vijek, sav trkački staž se akumulira, čineći vaše tijelo prilagodljivijim za takvu vrstu kretanja, odnosno s vremenom postajete sve bolji i bolji trkač, trčali utrke ili ne. I treće, već postojeću formu možete ”iskoristiti” na razne načine, neopterećeni fokusom na jedan ili dva događanja.

Sudjeluj u virtualnoj utrci ili izazovu

Ništa ne može zamijeniti uzbuđenje na startnoj liniji, htijenje da se da sve od sebe za vrijeme utrke i prolazak kroz cilj. Međutim, današnja tehnologija omogućava da se na virtualan način nadmećete s drugim ljudima ili jednostavno budete dio nekog događaja ili grupe. Brojne utrke lansiraju svoje virtualne inačice, na način da otrčite podjednaku dužinu i visinsku razliku kao na stazi utrke. Ili se postavljaju razni izazovi. Primjerice, skupiti određeni broj kilometara ili visine u nekom vremenskom roku.

Postavi FKT ili PFKT

Što su to FKT i PFKT? FKT je skraćenica od engleskog Fastest Known Time. Postoje određene rute za koje je cilj proći što brže, bez održavanja nekog formalnog natjecanja. To može biti uspon na neki vrh, obilaznica ili transverzala. Određeni FKT-ovi u svijetu već imaju kultne statuse pa čak i elitnim trkačima znači imati neke od njih u svom životopisu. Kod nas je tek nedavno zaživio ”FKTizam”, ali postoje već određeni pravci na kojima se postavljaju rekordi. . A PFKT bi značio Personal Fastest Known Time. To bi bio pokušaj poboljšanja vlastitiog rekorda na nekoj stazi. Primjerice, na nekoj ruti koja se često koristi u treningu ili jednostavno neka staza na kojoj želimo biti što brži.Unaprijedi svoje slabosti

Sudjelovanje na utrci je kao rad na projektu koji ima neumoljiv vremenski rok. Do određenog datuma moraš biti u top formi. Kad nema takvog takvog pritiska ima dovoljno vremena za prebaciti fokus na detalje na koje se često ne obraća pozornost, a bitni su za trčanje. Može se povećati snaga radom s utezima, čime se smanjuje rizik od ozljeda i povećava efikasnost trčanja. Izbrusiti formu trčanja, poraditi na mišićima core-a stabilizaciji, poboljšati sposobnost trčanja na tehničkim terenima… Popis raznih nedostataka koje imaju svi trkači u određenom stupnju je skoro beskonačan. Nađite najproblematičnije točke i poradite na njima.

Preispitajte se

Dobro je ponekad okrenuti se sebi i pitati se zašto uopće trčim? Što me privuklo i zašto ustrajem? Fokusom na natjecanja znamo izgubiti iz vida ova pitanja, a ona su zapravo najvažnija. Dobro je ne ponekad, nego često, ne gledati u sat ili aplikaciju, ne zamarati se tempom, dužinom, pulsom, nego samo trčati, kretati se. I uživati. Trčati zbog trčanja. Što više razloga nađeš zašto to radiš i istinski uživaš u tome, neće nedostajati motiva ni za teške pripreme za utrke koje će kad tad doći.

I za kraj, da parafraziramo onu pomorsku: ”trčati se mora”.

Moja reakcija na članak je...
Vau
43
Haha
2
Hagić
5
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
2

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime