Poznato je da su diljem svijeta u raznim postrojbama vojske i policije (poput SAD-a, Japana, Kine, Brazila, Rusije, Italije, Francuske, itd.) zaposleni vrhunski športaši pa tako mnogi od njih dobivaju odličnu platformu za nastavak bavljenja športom, ali i za športsku edukaciju svojih kolega policajaca ili vojnika dok s druge strane te službe dobivaju medijsku pozornost odnosno promidžbu, što je ujedno najbolji “mamac” za privući nove pripadnike tih službi.

Pohvalno je da je Hrvatski olimpijski odbor (HOO) prije desetak godina pokrenuo proces zapošljavanja vrhunskih športaša u državnim službama (prvenstveno u MORH-u i MUP-u) po uzoru na vodeće države svijeta.

U tom smislu interes mladih, a posebno športaša, za policijom i vojskom ima posebnu dimenziju jer osim rješavanja materijalnog statusa (zapošljavanja) u fokusu su bolje mogućnosti redovitog treniranja i postizanja još boljih rezultata.

U Republici Hrvatskoj su se od početaka Domovinskog rata do danas u sustav vojske i policije zbog specifičnosti tih poslova rado primali vrhunski športaši koji su pomagali podizati iste sustave educirajući svoje kolege i kroz pomaganje usavršavanja najelitnijih postrojbi.

Poslijeratno vrijeme Domovinskog rata donijelo je i nove trendove slijedeći standarde velikih oružanih sila svijeta pa je tako 2010. godine potpisan prvi Ugovor o suradnji između MORH-a i HOO-a. Od tada je u MORH-u zaposleno preko 20 vrhunskih športaša.Sportovi su odabrani prema sistematizaciji sportova Međunarodnog vijeća za vojni sport i to su: vojni sportovi (vojni petoboj, mornarički petoboj, padobranstvo, streljaštvo i orijentacijsko trčanje), borilački sportovi (judo, taekwondo, hrvanje i boks), individualni sportovi (atletika, plivanje i spašavanje života, biatlon i skijaško trčanje, triatlon i jedrenje) te ostali sportovi.

Unutar policije razvoj športa započeo je Sporazumom sa HOO-om iz 2013.godine temeljem kojeg je unutar MUP-a nakon višegodišnjih neuspješnih pokušaja niza uvaženih sportaša policajaca konačno zaživjelo formiranje jedinstvenog tijela koje bi po uzoru na standarde koje su nametnule policije zapadnih zemalja provodilo Program unapređenja i razvoja športa u policiji.

Da ne bude puko slovo na papiru, za policajce (kao i za vojnike) treba pored obnašanja svakodnevnih dužnosti stvoriti infrastrukturalne i sve druge uvjete da mogu trenirati i ozbiljno se baviti športom (posebno borilačkim vještinama i streljaštvom) kako bi što spremnije i profesionalnije postupali pri vršenju dužnosti i lakše se nosili sa svakodnevnim stresnim situacijama te tako doprinosili uspješnom rješavanju raznih kriza te jačanju ugleda policije.

Policijska profesija je teško, ali časno zanimanje i nužnost svakoj uređenoj državi no treba vjerovati da će hrvatski policajac doseći standard koji ima njegov kolega u Njemačkoj ili Nizozemskoj glede ostvarivanja svih materijalnih prava i boljeg statusa kao i nužnost za kvalitetnom obukom i mogućnošću treniranja kao što je obveza policajca u Rusiji ili Izraelu. S druge strane, obuke elitnih policijskih i vojnih postrojbi su na puno većem (svakodnevnom i obveznom) nivou.

Specijalistička obuka pripadnika specijalnih postrojbi provodi se višestranim, bazičnim, specifičnim i situacijskim treninzima u posebnim obučnim kampovima. Pripadnici specijalnih postrojbi imaju vrlo zahtjevne kriterije u samoj obuci i kroz samu službu. Naime, po uzoru na najelitnije specijalne postrojbe svijeta (poput Navy Seals iz SAD-a, Alfa Grupe iz Rusije, nacionalnu žandarmeriju GIGN iz Francuske, SAS iz Velike Britanije, BOPE iz Brazila, itd.) sastavni dio redovite obuke proizlazi kroz dril treninge iz plivanja, ronjenja, skijanja, alpinizma, streljaštva, borilačkih vještina, trčanja, padobranstva, veslanja, situacijskih treninga preživljavanja i posebnih specijalističkih obuka.

Selekcija kandidata za potrebe specijalnih postrojbi vrši se prema unaprijed utvrđenim visokim standardima.

Kroz “dril” i iskustva iz Domovinskog rata i dalje tijekom mirnodopskog stanja, i hrvatske specijalne postrojbe podignule su zavidan nivo utreniranosti, spremnosti i znanja.
Najbolji primjer su hrvatski komandosi koji su tijekom 2018.g. završili commando obuku – jednu od najtežih obuka na svijetu te tako po najvećim standardima modernog vojnika postali pripadnici najelitnije postrojbe hrvatske vojske.

Ujedno je u sastavu Hrvatske ratne mornarice (HRM) formirana još jedna moderna specijalna postrojba – marinci, po uzoru na Američki mornarski korpus (najelitniju mornaričku postrojbu na svijetu-američke marince) i u suradnji s elitnim Kraljevskim marincima iz Velike Britanije, koji su obučeni od strane najboljih svjetskih vojnih instruktora. Time je potvrđena odlična reputacija hrvatskog vojnika koji je stasao kroz Domovinski rat i razvijao svoje vještine i znanja u mirnodopsko vrijeme te postao važan i respektabilan čimbenik u NATO snagama.

Jedna od najelitnijih i najobučenijih vojnih postrojbi Hrvatske vojske je Bojna za specijalna djelovanja (BSD) nastala 2000.g. čiji su pripadnici osposobljeni za najzahtjevnije vojne operacije na kopnu, moru i u zraku i već su godinama sastavni dio Mirovnih misija.

U sastavu MUP-a od prvih dana Domovinskog rata do danas pojam elitne postrojbe je Antiteroristička jedinica (ATJ) Lučko čiji pripadnici su na najvišem stupnju pripravnosti. Rame uz rame su s pripadnicima specijalne jedinice policije “BATT” iz Splita. Pripadnici ove dvije postrojbe specijalne policije se smatraju među najelitnijim u ovom dijelu Europe te su dio ATLAS grupe koju čini 35 postrojbi specijalne policije iz 28 država EU a usko surađuju s američkim specijalcima na području obuke i provođenja specijalnih zadaća.

Pored sigurnosnih provjera, zahtjevnog liječničkog pregleda i raznih vrsta testiranja, osnovni naglasak je na vrhunskoj utreniranosti koju provode kroz iznimno teške treninge izdržljivosti i snage, poznavanja borilačkih vještina, vještine gađanja iz raznih vrsta oružja te specijalističke obuke. Hrvatski policajci i vojnici mogu se također ponositi osvajanjem medalja iz različitih športova na Svjetskim vojnim igrama te na Svjetskim policijskim i vatrogasnim igrama gdje redovito sudjeluju u iznimno žestokoj konkurenciji nekoliko tisuća natjecatelja iz cijeloga svijeta.

Još jedan dokaz koliko je šport važan i nezaobilazan segment tih profesija jer spremnost vojnika i policajca je garancija stabilnosti jedne države i stvaranja sigurnosnog ozračja u toj državi.