Koliko se pomaklo tlo? Stigli prvi službeni rezultati satelitskih mjerenja na potresom pogođenom području

Nakon izvršenih računanja to će omogućiti neometan rad geodetskim stručnjacima


Od 4. do 28. siječnja 2021. godine na potresom pogođenom području, službenici Državne geodetske uprave obavili su pripremne radnje i precizna kontrolna satelitska (GNSS) mjerenja na području gradova Gline, Petrinje i Siska, te je temeljem toga izrađeno Izvješće o analizi rezultata preciznih geodetskih mjerenja o pomicanju zemljine kore na potresom pogođenom području, kao i pregledne karte položajnih i visinskih pomaka.


U Izvješću se najavljuju daljnje geodetske aktivnosti, tako da se planira na temelju dodatnih ciljanih izmjera na terenu izvršiti dodatne detaljne analize za potrebe stvaranja matematičkih modela i izračuna transformacijskih parametara kojima će se postojeći katastarski podaci dovesti u korelaciju s pomacima uzrokovanih potresom ovisno o udaljenostima od epicentara potresa te utvrđenim smjerovima i vrijednostima pomaka zemljine kore.

Nakon izvršenih računanja to će omogućiti neometan rad geodetskim stručnjacima na poslovima održavanja katastarskog operata sukladno propisima za koje je nadležna Državna geodetska uprava.

Izvješće GNSS mjerenja

Platforma “Potres 2020” i aplikacija “Oton” za pomoć potresom pogođenim područjima

Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, hrvatska OpenStreetMap zajednica i Open IT d.o.o. u suradnji s Hrvatskom gorskom službom spašavanja, Operativnim centrom Civilne zaštite i Državnom geodetskom upravom Republike Hrvatske pripremili su i održavaju interaktivnu digitalnu kartu Potres 2020 za pomoć stradalima u potresom pogođenim područjima. Na njoj se najbrže i najjednostavnije može vidjeti kome je od unesrećenih potrebna pomoć, a može ju se i zatražiti. Na karti je moguće na jednostavan način dodati georeferencirane informacije u nekoliko standardiziranih kategorija: ‘nudim pomoć’, ‘tražim pomoć’, ‘potraga za nestalima’, ‘zbrinjavanje ljudi i životinja’, ‘opksrbni punkt’, ‘smještaj’, ‘plin-voda-struja-telekomunikacije’, ‘promet-parking’, ‘hitne službe’.Samo 36 sati nakon potresa preuzeti su podaci snimaka koje je dronovima snimila Hrvatska gorska služba spašavanja. Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu koordinirao je zajednički napor prijavljenih stručnjaka/volontera i u rekordnom roku je izrađen novi Digitalni ortofoto za područje grada Petrinje. Državna geodetska uprava Republike Hrvatske dala je dopuštenje za korištenje svih podataka snimanja i svih podataka iz Registra prostornih jedinica za potrebe platforme.

Razvijena je mrežna aplikacija Oton, koja nudi prikaz podataka stanja prije potresa i stanja nakon potresa istoga objekta, s ponuđenim objašnjenjem: izgleda isto, ima oštećenja, srušeno, ne znam i greška. Aplikacija je nazvana po Otonu Kučeri, profesoru, prirodoslovcu, astronomu i najvećem hrvatskom popularizatoru tehnike i prirodoslovlja, osnivaču zagrebačke Zvjezdarnice, predsjedniku Matice Hrvatske, rođenom u Petrinji, koji je na Šumarskoj akademiji uveo dvogodišnji geodetski tečaj iz kojega je izrastao Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.Platforma je koordinirana na sljedeći način:

• obrada snimaka i izrada Digitalnog ortofota potresom ugroženoga područja
• ažuriranje pretpotresnog stanja OpenStreetMap-a
• koordinacija nadležnih službi i volontera uz pomoć interaktivne digitalne karte

Na platformi je digitalizirano 1500 km2, 48 000 objekata, sve ceste, putevi i stazice koje vode do objekata, izjavio je dekan Geodetskog fakulteta prof. dr. sc. Almin Đapo.

– Na temelju kućnih brojeva koje nam je ustupila Državna geodetska uprava RH, mi smo našli i one kuće koje imaju zelene krovove i doslovno se ne vide u šumarcima, tako da, nitko neće ostati nezabilježen, poručuje prodekan Geodetskog fakulteta za znanost i međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Damir Medak.

U izradi su sudjelovali i studenti koji će ovo iskustvo zauvijek pamtiti. Ovom platformom se na najbrži način može dati i dobiti pomoć. Dobro će doći i za buduća vremena službama koje se time bave, ali i cijelom pučanstvu, koje je ovoga puta potvrdilo ono što i njen slogan kaže – Zajedno smo jači!

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime