Kolarić: Građani moraju znati da situacija u Hrvatskoj nije dobra

"Ako asimptomatska zaraženost bude veća onda ćemo razmišljati o online nastavi"


Oko 12 sati očekuju su rezultati testiranja zagrebačkih školaraca. Testirano je između 2000 i 2500 učenika. Pročelnik za školstvo Grada Zagreba Ivica Lovrić rekao je jutros u emisiji U Mreži Prvog na Hrvatskom radiju kako djeca nisu primarno asimptomatski zaražena.


“Ako asimptomatska zaraženost bude veća onda ćemo razmišljati o online nastavi. Ukoliko bude manja, preostaje nam nastaviti ovim modelom nastave”, rekao je Lovrić koji smatra da djeca nisu primarni širitelji zaraze.

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin je rekla kako su rezultati testiranja izuzetno važni jer će dati viziju što dalje činiti te indirektno rezultirati intervencijom.

“Očekujemo kroz rezultate vidjeti postoji li razlika između srednjih i osnovnih škola, gdje se po podacima o novooboljelima ne vidi ta razlika”, rekla je.

Ona i dalje smatra da se djeca zaražavaju u obiteljskom domu, a onda dođu u školu i tamo mogu proširiti virus.

“Unicef govori da škole nisu glavni izvor zaraze”, ustvrdila je Pavić Šimetin.Kolarić: Ne bih se složio da djeca ne šire zarazu

Epidemiolog i član vladina znanstvenog savjeta Branko Kolarić se, s druge strane, zalaže za online nastavu za srednje škole.

“Ja već neko vrijeme ohrabrujem da se prijeđe na model C za srednje škole. Najbolje je za djecu da budu u školama, ali kad imamo tako visoku zaraženost i kad smo poduzeli sve druge mjere i zatvorili neke objekte, da bi se mogao postići maksimum učinka, racionalno je razmišljati o prelasku na online nastavu, posebice zbog smanjenja gustoće prometa. Dolaze nam i božićni blagdani i družit ćemo se u obiteljima, a ako bi djeca bila kod kuće, bila bi u nekoj vrsti samoizolacije i bilo bi vjerojatno manje zaraza”, rekao je Kolarić.

Kolarić dodaje kako su kolege s kojima je u kontaktu stava da kad već imamo ovako snažne mjere da bi dodatna korist smanjenja kontakata među ljudima dala dodatan efekt.

Nije se složio s Pavić Šimetin da djeca ne šire zarazu.

“Situacija u Hrvatskoj je zabrinjavajuća i da bi građani mogli prihvatiti mjere, treba jasno reći da situacija nije dobra i u tom smislu komunikacija mora biti jasna. Kad gledate broj umrlih to je prvi uzrok smrti u bolnicama. Imamo niz restrikcija i moramo izvući maksimalno iz toga da smanjimo zarazu. Djeca nisu prva po zarazi, ali ako ih je u listopadu bilo 28 posto zaraženih, to znači i da među njima imamo epidemiju i da bi se trebalo smanjiti mobilnost među njima”, rekao je Kolarić.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
1
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime