KNJIGA O JEDNOM OD NAJTROFEJNIJIH KOŠARKAŠA SPLITA Gospodin Šolman ima svoju knjigu!

Knjiga je to o jednom od najtrofejnijih košarkaša Splita, a i Hrvatske.


Splitski Klub olimpijaca izdao je knjigu pod nazivom: „Gospon Šolman – Šjor Damir“, a čiji je autor kolega novinar Tomislav Gabelić. Knjiga je to o jednom od najtrofejnijih košarkaša Splita, a i Hrvatske.


Može se po cijeni od 150 kn kupiti na Gripama, u fan klubu. Tu priča ne staje, na red će doći i ostali košarkaši u plejadi slavnih. Knjigu je vrijedni Tomo pisao 6 mjeseci, planirali su i promociju ovih dana, ali su silni pandemijski problemi zaustavili ceremoniju. Ne i izdavanje knjige.

No, proteklih 6 mjeseci prisjećali su se stari igrači tih dogodovština pod obručima ali i u svakodnevnom životu, što je za svakog novinara – košarkaša u duši, nezaboravno iskustvo. Tako se Pero Vučica, kad pričamo o Šolmanu, prisjetio prve svoje utakmice Splita i Karlovca na kojoj je Šjor Damir postigao svojih rekordnih 56 koševa…

Gabelić je knjigom zapravo htio dati važnost svim povijesnim aspektima u košarkaškoj igri na našim prostorima, a za koju su zaslužni proslavljeni bivši igrači. Jer o njima se manje zna nego o bilo kojem aktualnom košarkašu danas. Šolman je u 14 godina svoje košarkaške karijere osvojio poprilično trofeja, a u 9 godina igranja za reprezentaciju samo se jedne godine vratio s velikog natjecanja, Olimpijskih igara u Montrealu – bez medalje!

Tada je Jugoslavija izgubila od Portugala kojima su igrači bili dopingirani!

„Gospodin na parketu“, tako su Šolmana u to vrijeme zvali, i to je zaista bio. I u privatnom životu također. Zagrepčanin sa splitskom adresom i splitskim životom. Nikada nije dobio tehničku, svi ga cijene, svi ga vole, nitko nikada nije rekao ružnu riječ o njemu. Iznimna karijera bez mrlje, bez krivog pogleda, čak i od protivnika kojima je nemilosrdno zabijao koševe. Šteta bi bila ne napisati knjigu o njemu. I drugi će doći na red, ne brinite. Na redu je – Petar Skansi.

Moja reakcija na članak je...
Vau
10
Haha
1
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime