KLUB PONOS SPLITA Ovdje osobe s invaliditetom i intelektualnim poteškoćama besplatno treniraju, a imat će i svoju uzdanicu na olimpijadi u Tokiju

Porazgovarali smo s Mladenom Tomićem, predsjednikom Taekwondo Kluba Galeb iz Splita. Vlasnici su dva svjetska zlata, a na POI u Tokiju nastupit će i njihov član, Ivan Mikulić. Evo što nam je otkrio u razgovoru ovaj ponosni sportski djelatnik


Taekwondo Klub Galeb ove godine je proslavio svoj 20. rođendan. Pravu feštu nisu napravili, jer vremena jednostavno – nemaju. Toliko je toga čime članovi ovog kluba s Gripa doprinose razvoju sporta, pogotovo na području Splita.


Marljivo treniraju u velikoj dvorani na Gripama, a koriste i školske prostorije na Pazdigradu.

– Dvorana nam je kompletno sređena i renovirana. Posjedujemo najbolju moguću opremu. U tome su nam pomogli Grad, Javna ustanova športski objekti Split i Županija, tako da možemo i moramo biti zadovoljni, govori nam Mladen Tomić, predsjednik Galeba.

Natječu se najviše na području Hrvatske, a ponosni su na svoju sekciju osoba s invaliditetom i intelektualnim poteškoćama.

– Kod nas osobe s invaliditetom nisu odvojene od zdravih osoba. Treniraju s njima, bore se s njima i ne pravimo razliku. Jedino što kod osoba s invaliditetom nema udaraca u glavu, opisao nam je Tomić te je izdvojio sportaša na kojeg su posebno ponosni, a to je Ivan Mikulić, para taekwondo reprezentativac Hrvatske, koji je osigurao svoju vizu za Paraolimpijske igre u Tokiju.

U klubu rade četiri trenera, od čega su troje sa završenim fakultetom, a ovaj kolektiv je poseban po tome što su osobe s invaliditetom i intelektualnim poteškoćama oslobođene plaćanja članarine, na što su posebno ponosni.

– Svi su dobrodošli, dođite i trenirajte s nama, poručio je Tomić  roditeljima i njima samima.

Imaju oko 80 članova, a izdvojio nam je i još jednu grupu, onu u kojoj rade oboljeli od Parkinsove bolesti.

– S njima radi Anita Lešina, fizioterapeutkinja koju je nagradila i sama Predsjednica. Nažalost, nemaju status invaliditeta i nastojimo im olakšati život s tom nezgodnom bolesti. To su ljudi vrlo narušenog zdravlja, ali bore se zajedno s našom fizioterapeutkinjom.

Od Ivana Mikulića očekuju puno na sljedećim Paraolimpijskim igrama

– Imao je sada jednu povredu, praktički je sa slomljenim prstom osvojio broncu na Europskom prvenstvu. Sve ovisi o treninzima, a mi uvijek idemo na prvo mjesto. I kada je spreman i kada nije spreman, kazao nam je Tomić o Mikuliću.

S velikih natjecanja ponose se sa dva zlata, a osvojili su ih Luka Baković i već spomenuti Mikulić.

– Moram izdvojiti Bakovića, koji je bio drugi u Hrvatskoj u konkurenciji zdravih sportaša, što je ogroman uspjeh. To je jedina osoba s invaliditetom koja se natječe u toj konkurenciji, a paralelno baca i koplje. Ima tri medalje u konkurenciji zdravih sportaša, ponosan je Tomić na jednu od svojih uzdanica.

“Tu se osjećaju važnim i to im puno znači”

Za 2020. godinu ima nekoliko želja.

– Želimo povećati broj djece s intelektualnim poteškoćama i uključiti ih u sustav. To nam je prioritet jer osim plivanja, takve osobe nisu imale sadržaja za sebe, a rekao i što dijete s intelektualnim poteškoćama može dobiti kod njih:

– Prije svega zadovoljstvo, razvijanje, socijalizacija. Sada imamo jedno dijete s Downovim. Nije htio izći iz dvorane, a majka nam je rekla da u kući priča samo o treningu. Tu se osjećaju važnim i to im puno znači, zaključio je Tomić.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime