KK OMIŠ: Košarka uz ušće Cetine slavi 50. rođendan

Niz poznatih i vrijednih košarkaških imena poniklo je na Punti

U starom dalmatinskom gradu uz ušće Cetine, tu se na čudesnom spoju brda, rijeke i mora, narančasta lopta kroz mrežicu prvi put se službeno u zapisniku “prošuljala” prije točno pola stoljeća.


Na svom FB profilu o tome je u statusu na “zidu” poklonike “basketa” pod Mirabelom i šire podsjetio Mili Fistanić, nekadašnji trener košarkaša i košarkašica košarkaškog kluba iz Omiša.

– Prošlo je već 50.godina od kada je prof. Imre Gužvanj na novoizgrađenom SC Punta, u okviru školskih sportskih aktivnosti, okupio ekipu učenika zainteresiranih za treniranje košarke i započeo s redovitim treninzima. Tako je već na jesen 1968.god.došlo i do igranja prve utakmice u okviru sportskih igara Makarske i Omiške gimnazije u Makarskoj. Na proljeće 1969. odigran je i uzvrat u Omišu.

To su počeci košarke u Omišu,ostalo je povijest. Zahvala svima koji su na bilo koji način doprinijeli organiziranju i opstanku košarkaškog sporta u Omišu, igračima, igračicama, trenerima, članovima uprava, svim volonterima za zapisničkim stolovima, redarima na utakmicama,čistačicama i čistačima, vozačima, a naročito navijačima koji su sve to prepoznali. Hvala svima, a onima koji više nisu među nama neka počivaju u miru. Nisu zaboravljeni” – poručio je Fistanić i uz status priložio arhivske fotografije KK Omiš, popularnih “Omiških gusara”, piše Narodni list.

Niz poznatih i vrijednih košarkaških imena poniklo je na Punti, betonu, asfaltu, potom i parketu dvorane OŠ Pjero Perak i Josip Pupačić, poput Ive Bilanovića, Ive Kalajžića, Đure Nenadića, Brune Kos (ex Kaštelan), Davorke Pirić, Sandre Pešić, Andrije i Ante Žižića, Ive Tomasovića, Mate Kalajžića, Ante Perišića (tate nogometnog reprezentativca Ivana)…

FOTOGRAFIJA 1:
Na prvoj slici iz 1969.-prva ekipa: Ante Lelas-Đele, Mario Čečuk-Nuna, Zoran Mimica, Ante Bulić-Bula, Andro Škobalj, dolje:Stipe Baučić-Baća, Neven Marušić, Davor Prodan, Mijo Šaban, Ivica Juroš. Još su bili Miliorad Mišo Mišič, Bajić, Zdravko Radosavljević-Pepsi, Jerolim Jere Tomasović,te još nekoliko koji su odustali…FOTOGRAFIJA 2:
Prof.Imre Gužvanj, Ante Lelas-Đele, Zoran Rogošić-Keko, Anđelko Škarica-Škare, Tonči Jurišić, Stipe Baučić-Baća, Ante Bulić-Bula,dolje: Miljenko Kolovrat-Miki, Dražen Nadović, Neno Rogošić, Mili Fistanić, Nuhrudin-Dino Kadrić, Ivica Juroš. Nedostaju: br.7- Andro Škobalj, br.10 – Kažimir Hraste,br.15 – Neven Marušić.

FOTOGRAFIJA 3:
Bez njih ne bi bilo u dvorani i na Punti isto. Vjerni navijači koji su klub pratili i na gostovanjima, a na domaćim utakmicama napravili navijački urnebes da bi se protivnik na terenu “smrznuo”. Uvijek uz gromoglasno fer i korektno navijanje, nikada KK Omiš, otkriva Mili Fistanić, nije platio kaznu, niti imao primjedbi službenih osoba HKS-a. Torcida Omiš, Omiški Gusari – Hvala.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime