Masline bacaju pupove, uskoro će i procvjetati, pa se više ne preporučuje špricanje protiv paunovog oka i čađavice. Posebno stoga što masline ove godine izbacuju manje pupova. Prije ovih kiša imali smo dugo razdoblje suhog vremena, pa su masline bile u dobrom stanju. Važno je da se nakon kišnog vremena, kada su stabla pune vode, ne dignu brzo temperature, jer masline u cvatu ne podnose temperaturne šokove, kaže Zoran Zanini, nagrađivani rovinjski maslinar

Kišno vrijeme, velika vlažnost i relativno niske temperature, koje već duže vrijeme vladaju u Istri, pogoduju razvoju gljivičnih bolesti. Uz vinograde, na kojima dobrano kasni vegetacija, na meti štetnika su i masline. Kiša i vlaga pogoduju razvoju paunovog oka i čađavice. Nezgoda je u tome da je prekasno da bi se moglo intervenirati.

– Masline bacaju pupove, uskoro će i procvjetati, pa se više ne preporučuje špricanje protiv paunovog oka i čađavice. Posebno stoga što masline ove godine izbacuju manje pupova.

Prije ovih kiša imali smo dugo razdoblje suhog vremena, pa su masline bile u dobrom stanju. Važno je da se nakon kišnog vremena, kada su stabla pune vode, ne dignu brzo temperature jer masline u cvatu ne podnose temperaturne šokove – kaže Zoran Zanini, nagrađivani rovinjski maslinar, piše Glas Istre.

Zoran i njegov otac Guido obrađuju 800 maslina kod Višnjana. Obitelj je tamo naslijedila mali maslinik sa tridesetak maslina, a potom su se, u vrijeme kada su sadnju podupirao UN-ova agencija FAO proširivali. U početku su od coka nasađivali tamošnje buže i bjelice. Potom su prelazili na sadnice introduciranih sorti iz Italije.

Najboljim im se pokazao leccino, a potom urodom još izdašniji pendolino. Riječ je o sortama otpornim na bolesti, a značajno je i da daju uravnotežen rod, pa uz manje oscilacije svake godine daju slične količine maslina. Posljednjih godina sadili su masline sorte picholine, izvorno iz francuske Provanse, koje su, slično kao i stolne sorte, pogodne za konzerviranje, ali i daju dobar urod i izvrsno pikantno ekstra djevičansko maslinovo ulje.

– Moj se otac više bavio vinogradarstvom. U vinogradu treba biti svakodnevno, pa sam se, budući da živim u Rovinju, odlučio na sadnju maslina. Sretna je okolnost da se naše parcele nalaze jedna uz drugu, na 200 metara nadmorske visine i sa dobrom prozračnosti, što je važno za uzgoj maslina – kaže Guido Zanini.

Da bi za vrijeme vikenda, kada obično idu u maslinik kod Višnjana, stigli obaviti sve radove, obitelj Zanini se mehanizirala. Nabavili su kompresor koji se priključuje na traktor, pa pneumatskim napravama sa pilom i škarama čiste masline. Pneumatske tresalice koriste i za branje maslina, što je najveći posao u masliniku, koji uz to treba obaviti u optimalnom roku. Lani su imali do sada najbolji urod, pa su ubrali čak 20 tona maslina.

Nakon branja masline prerađuju u uljari Emanuela Grubića u Balama. Kažu da je Grubić i sam uspješni maslinar, pa znaju da će im znalački preraditi maline. Proizvode mono sortna ulja od leccina, buže i bjelice. Ni sami ne znaju broj dobivenih nagrada. Zoran Zanini je u poznatoj grupi analitičara maslinovog ulja rovinjske udruge poljoprivrednika Agrorovinj. Pobijedio je na prvoj izložbi maslinovog ulja Rovinjštine na Antonji. Njihova su ekstra djevičanska ulja stalno u kategoriji zlata, a ove su godine opet bili prvi.

Najveći im je uspjeh pobjeda na velikoj smotri maslinovih ulja Maslina Split, gdje su bili prvi među 1.050 izloženih uzoraka. Nagrađivani su i na drugim smotrama, pa su ušli u vodič maslinovih ulja Flos Olei. Kvaliteta im je ujednačena pa su posljednjih devet godina stalno u vodiču. To je i glavni razlog da uspijevaju prodati proizvedeno ulje. Ipak, kažu, kada dođu u rod svi novo posađeni maslinici, moglo bi biti problema sa prodajom. Stoga kažu da će se proizvođaču maslinovog ulja morati udruživati i zajednički krenuti u izvoz. Brend ne trebamo izmišljati jer ga već imamo.

Rezidba i obrada

– Kvalitetu ulja dugujemo položaju naših maslinika, ali i obradi maslina. Pritom najviše mislim na rezidbu. Savladao sam tu vještinu, jednom i pobijedio na natjecanju. Najbitnije je da se maslinama osigura dovoljno sunčeve svjetlosti i da se ih ne optereti rodnim grančicama. U tom slučaju urod je nešto manji, ali su plodovi veći, pa se na kraju dobivaju iste količine ulja. Tu se držimo uputa koji nam je dao veliki znalac Italo Žužić, pa masline gajimo u obliku polu konične vaze. Držimo ih niskima, do 2,5 metara visine, da ih lakše možemo obrađivati sa tla. Do te visine dosežu alati za rezidbu i branje maslina – objašnjava Zoran Zanini.

Njegov otac Guido kaže da zemljište oko maslina valja obrađivati. Budući da je, u njihovom slučaju, riječ o zemljištu nastaloj bonifikacijom zašikarenog područja na jesen je kultiviraju oranjem diskovima, a na proljeće i ljeti više puta sa kultivatorom “pačjim nogama”. Obrada je značajna jer se time sprječava isušivanje zemljišta, do kojeg dolazi kada se otvaranje kaverne. Zoran i Guido svoj maslinik gnoje kombinacijom stajskog i umjetnog gnojiva.

Kažu da se prilikom gnojidbe umjetnim gnojivima valja držati uputa jer, ako se dodaje previše dušika, može se desiti da stabla zahvati čađavica, koja se teže suzbija.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime