Austrijska vlada usvojila je danas izmjenu zakona kojom se proširuje lista zabranjenih simbola, koja sada obuhvaća i ustaška obilježja.

Pored grupa Islamska država Irak i Levant i Al-Kaide, Vlada Austrije je u zakon o zabrani simbola unijela obilježja još nekih organizacija, prije svega iz islamskih zemalja, čiji su ciljevi u suprotnosti s osnovnim vrijednostima Austrije i društvenog pluraliteta, navedeno je u objašnjenju za izmjene zakona, piše Aljazeera.

U izmjenama zakona, koje sljedećeg vikenda trebaju biti usvojene u parlamentu, nalaze se simboli Muslimanske braće, Sivih vukova, Radničke partije Kurdistana, Hamasa, vojnog krila Hezbollaha, ali i ustaška obilježja.

Djelovanje protiv veličanja fašizma

Zabranom ustaških simbola Austrija želi prije svega djelovati protiv veličanja fašizma koji se redovno odvija na komemoraciji u Bleiburgu, gdje se svake godine okupljaju desničarski ekstremisti koji su do sada, bez kazni, koristili simbole „krvave prošlosti Nezavisne države Hrvatske“.

Zakon predviđa da se simboli sa spiska, a dodaje se da se zabranjuju i obilježja svih organizacija bliskih zabranjenim grupacijama, kao i uopće grupacija koje je EU ocijenila kao terorističke, ne smiju pokazivati, nositi ili širiti, javlja Aljazeera.

Zakon bi trebao stupiti na snagu 1. ožujka sljedeće godine, a kazna za nepoštivanje bit će do 10.000 eura, što je daleko više nego za širenje i korištenje nacističkih simbola, za što je najviša kazna 4.000 eura.1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime