Kaštela u dvije godine pedesetorostruko podigla postotak recikliranog otpada, a količinu miješanog otpada smanjili za 25 posto

Zeleno i modro planira svojim korisnicima omogućiti i pravilno odvajanje biorazgradivog otpada. U gospodarenju otpadom to je najkompleksniji poduhvat koji iziskuje veću i složeniju pripremu, veće investicije i kvalitetniju edukaciju građana


Tijekom protekle dvije godine Zeleno i modro realiziralo je i započelo mnoge projekte kojima je cilj očuvanje okoliša te pravilno razvrstavanje i zbrinjavanje otpada. Najveći projekt prošle godine bio je „Svaka kuća svoja kanta“ u sklopu kojeg su svim korisnicima podijeljeni spremnici. „Projektom je obuhvaćeno 14.900 korisnika, a podijeljeno je 11.700 individualnih spremnika te je 3.200 korisnika dobilo mogućnost korištenja usluge preko zajedničkih spremnika. Ovaj je projekt omogućio ostvarenje preduvjeta za smanjenje miješanog otpada, ali i povećanje stope odvajanja otpada, a u suradnji tvrtke Zeleno i modro te građana osiguran čišći okoliš i uredniji grad“, izjavio je Alen Lučić.


Stopa odvojeno prikupljenog otpada podignuta je s 0,13% na 6,27%, a količina miješanog otpada smanjena je za skoro 25%. Zeleno i Modro uložilo je i u opremu, tako da sada posjeduje devet malih i pet velikih vozila za odvojeno prikupljanje otpada te tri vozila za glomazni otpad.

Uz navedene spremnike, korisnicima su podijeljene i vrećice za papir i plastiku. Formirani su zeleni otoci u kojima se uz plastiku i papir može odlagati i staklena ambalaža. Kako bi se korisnicima omogućilo što jednostavnije i pravilnije razvrstavanje otpada, ove godine Zeleno i modro planira podijeliti žute i plave kante za papir i plastiku, za koje je Grad Kaštela dobio sredstva iz Fonda za zaštitu okoliša. Ovaj način prikupljanja reciklabilnog otpada zamijenit će dosadašnji način prikupljanja putem vrećica, što je bolje za okoliš. Nakon podjele spremnika, plan je i uspostava prikupljanja stakla na kućnom pragu. Nadalje, „u prvoj polovici godine planiramo postavljanje devet polupodzemnih kontejnera, koji su namijenjeni korisnicima u starim jezgrama, a kontejneri će biti opremljeni otpadomjerima – elektronskim uređajima za mjerenje količine otpada. Ovaj novi sustav bit će trajno rješenje, ali i najpravednije za sve korisnike“, dodao je Lučić. Korisnici će tako isključivo platiti otpad koji je proizvelo njihovo kućanstvo, obrt ili tvrtka.

Od 1. listopada 2020. godine Zeleno i modro započelo je s naplatom odvoza otpada temeljem elektronske evidencije odvoza, koja se vodi za svakog korisnika. Poticaj je to za sve korisnike da pravilno razdvajaju otpad i tako proizvode manje miješanog otpada, ali isto tako da plate samo odvoz otpada koji su zaista proizveli. Fiksni dio cijene, odnosno „paušal“ jedan je od najnižih u Hrvatskoj.

Zeleno i modro planira svojim korisnicima omogućiti i pravilno odvajanje biorazgradivog otpada. U gospodarenju otpadom to je najkompleksniji poduhvat koji iziskuje veću i složeniju pripremu, veće investicije i kvalitetniju edukaciju građana. Nakon realizacije ovogodišnjih planova i projekata, Zeleno i modro krenut će u planiranje projekta odvajanja biorazgradivog otpada.

Dosadašnjim dvogodišnjim radom i ulaganjem u sustav gospodarenja otpadom i otvaranjem reciklažnog dvorišta Zeleno i modro je zajedno s građanima Grada Kaštela osiguralo čišći i zeleniji okoliš.Recikliranjem, odvajanjem otpada i brigom za okoliš brinemo i za sebe, svoje bližnje, ali i za vlastitu budućnost te budućnost naših najmlađih.

Moja reakcija na članak je...
Vau
13
Haha
0
Hagić
3
Hmmm
3
Plač
0
Grrr
0
Molim?
1Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime