Prošloga tjedna Solin je bio mjesto strašnog zločina. No ne samo zbog toga, već i općeg stanja sigurnosti, održana je redovita sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta grada Solina, na kojoj su nazočili predstavnici Policijske postaje Solin, Centra za socijalnu skrb, predstavnici gradske uprave, Gradskog vijeća, ravnatelja osnovnih škola i vrtića, Gradskog društva Crvenog križa Solin, sudske vlasti, Centra za djecu, mlade i obitelj Solin, vatrogastva, udruga i zajednica s područja grada Solina.

Sjednicom je predsjedao gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević, kazavši – Ankete govore kako se u Solinu građani osjećaju sigurno, a to pokazuju i svi statistički podaci. Sigurnost moramo zadržati, moramo nastaviti s preventivnim radom.

Riječi gradonačelnika Ninčevića potvrdio je i načelnik PP Solin Petar Puljiz, koji je naveo kako se na području Grada Solina u statističkim pokazateljima u 2018. godini bilježi pad kriminaliteta i nasilja i to za 15%, naspram 2017. godini. Riječ je o krađama, nasiljima u obitelji i na javnim površinama te vandalizmu i javnom redu i miru.

– Ostanak sigurnosti ćemo jedino postići i izgraditi ako implementiramo aktivnosti na području grada, po mjesnim odborima. Što znači da koordinacija mora biti još aktivnija na terenu – kazao je Ninčević naznačivši kako policija na području grada dobro radi svoj posao no nužan je veći broj ophodnji solinskim ulicama.

Grad Solin je posljednjih 20-tak godina narastao, a broj službenika u PP Solin ostao isti.  – Zbog čega ću od resornog ministarstva zatražiti povećanje ljudstva na našem području – kazao je gradonačelnik.

Policijska postaja Solin svojim obuhvatom područja je jedna od većih policijskih postaja u RH, njezin rad proteže se od Solina preko općina Klis, Dugopolje, Muć …Tajnik solinskog Vijeća za prevenciju kriminaliteta Slobodan Marendić naveo je kako će se po  mjesnim odborima sazvati i koordinirati sjednice na kojima će zajedno s građanima analizirati njihovo stanje sigurnosti – održat ćemo tematska predavanja koja će odraditi stručne osobe da osjećaj sigurnosti i dalje bude nazočan, ako ne i bolji – naveo je Marendić naglasivši kako je Grad Solin siguran grad! Dodao je kako će se tijekom ljeta, kada dolazi određen broj novih policijskih službenika, dio njih prerasporediti na područje Solina.

– Sprečavanju i zaustavljanju nasilja treba krenuti iz obitelji – navela je predstojnica Centra za socijalnu skrb – Ispostave Solin Božena Škare. – Trebamo djelovati preventivno. Kriza u braku vrlo je često okidač za nasilna ponašanja. To je ono na što konstantno upozoravamo. Usmjeravamo mlade ljude, obitelji, djecu, da prije nego se nešto loše dogodi, da se uključe u savjetovališta, zatraže pomoć – rekla je Škare.

– U Solinu živi i oko 6,5 tisuća djece – naveo je ravnatelj OŠ Vjekoslava Paraća, Đuro Baloević  – Mi smo sigurna sredina i radom Vijeća i svih nas zajedno to moramo i ostati. Razina vršnjačkog nasilja, nasilja između djece je u jednom konstantnom opadanju, prije svega mislim na fizičke sukobe. No, u porastu je internetsko nasilje – kazao je Baloević.

Solinsko Vijeće će pojačano nastaviti sa svojim radom. Kontinuirano će se održavati rad po mjesnim odborima uz predavanje stručnih osoba. Nastavit će se s radionicama za mlade unutar Centra za djecu, mlade i obitelj. Nastavit će se prisutnost policijskih ophodnji na terenu, a postavit će se i dodatni video nadzor na javnim površinama na kojima se do sada nije nalazio kako bi Solin i dalje ostao siguran grad.

 

 


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime