Ovog petka, 19. studenog od 8:30 u programu Radija Sunce bit će emitirana jubilarna 400. edukativna emisija „Mediteranske najzdravije namirnice svijeta“. Ideja za ovu emisiju rodila se još početkom 2014. godine prilikom gostovanja gosp. Željka Petrovića na Radio Suncu, a prva je emisija emitirana 28. ožujka 2014. To je jedna od rijetkih radijskih dugometražnih emisija koja promovira mediteransku prehranu kao jedan od najboljih znanstveno priznatih načina prehrane na svijetu što je potvrdila Svjetska zdravstvena organizacija i svojim priznanjem nematerijalne kulturne baštine zaštitio UNESCO. Uz tehničku podršku kolega sa radija, voditeljica i urednica emisije je Andrea Viđak dok je suvoditelj i kourednik Željko Petrović.
- Tematski se emisija naslanja na knjigu ''Najzdravije namirnice svijeta'' Georgea Mateljana, rođenog Splićanina koji od sredine 1950-ih živi u SAD-u i čija je knjiga najrelevantniji izvor podataka o zdravoj prehrani – kaže nam Željko Petrović.
Kako je došlo do suradnje i pokretanja emisije?
- Radio Sunce i Centar izvrsnosti „George Mateljan“, kao dio George Mateljan Fondacije koja ima sjedište u Seattleu u SAD-u, i koji djeluje u udruzi Zdravi grad u Splitu osmislili su ovu emisiju za edukaciju stanovništva. Cilj je pojedincima i obiteljima u Dalmaciji podignuti svijest o Najzdravijem načinu prehrane i potaknuti na razmišljanje o učinkovitom načinu kako prehranom možemo unaprijediti svoje zdravstveno stanje. U emisiji se pružaju vjerodostojne, pouzdane i praktične informacije o najboljim načinima odabira, čuvanja, pripremanja i kuhanja najzdravijih namirnica svijeta, kako bi dobili najbolji okus i maksimalno sačuvali hranjive sastojke i sve blagodati koje te namirnice imaju za naše zdravlje.
Knjiga donosi informacije o hrani koje prezentirate u emisiji. Odakle informacije u knjizi?
Riječ je o neovisnim znanstvenim istraživanjima indeksiranim Pub Med o pojedinim namirnicama. O znanstvenoj vrijednosti informacija iz knjige govorili su u emisijama i neki od recenzenata same knjige. Prof. dr. sc. Irena Drmić Hofman, profesorica biokemije i molekularne biologije na Medicinskom fakultetu u Splitu ističe kako je Mateljan uvijek iznova fascinira jer vrlo umješno brojne znanstvene podatke o hrani uvrštava u svoju knjigu kako bi ih razumjeli i stručnjaci i laici. Globalnu i primjenjivu vrijednost informacija u knjizi naglašava i prof. dr. sc. Irena Colić Barić, profesorica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu ističući nepretenciozno da je rad Georgea Mateljana čak u rangu rada za Nobelovu nagradu. Jedan od recenzenata knjige doc. dr. sc. Vedran Poljak gostovao je u emisiji dok je bio voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Docent Poljak naglašava kako je George Mateljan uspio, kao nitko nikada, sinergijski povezati američki znanstveni pristup te vlastita znanja i spoznaje o hrani iz svoga užeg dalmatinskog zavičaja i iskustva koja je stekao na putovanjima i brojnim svjetskim školama kuhanja. Knjiga je danas refenca za prehranu na mnogim američkim sveučilištima.
Je li u emisiji gostovao i autor knjige?
George Mateljan živi svoje aktivne umirovljeničke dane na Havajima. Čak šest puta je telefonski gostovao u emisiji. Iznio je pohvale emisiji te otkrio da je i sam neko vrijeme sudjelovao u emisiji sličnog tipa na jednom američkom radiju.
Kakvi su dojmovi slušatelja?
Slušatelji su vrlo zainteresirani za ovakav tip emisije. Naime, ako dobijete korisnu informaciju kako će vam ručak biti ukusniji, a usto i zdraviji, razumljivo je da ljude to privlači. Posebice ako još i djeca rado jedu povrće pripremljeno na najzdraviji način.
Sigurno to raduje roditelje. U čemu je ta razlika da djeca tako pripremljene namirnice rado jedu?
Upravo u tome da se čuvaju prirodni okusi. Kod djece su okusni pupoljci čisti i djeca se navikavaju na okuse od malena. Ako djeci prezentirate kako je riječ o tome da će jesti zdravo, da će jesti ukusno i da je to radost prehrane, a nakon toga dobiju zaista ukusnu namirnicu, onda je to pravi put. Djecu ne možete prevariti. Vrijedi reći ovdje da je i emisija ugostila djecu iz dviju splitskih osnovnih škola, Dobri i Mejaši, koja pohađaju izvannastavnu aktivnost o zdravlju. Njihovi su dojmovi zaista posebni. Upravo stoga mnogi roditelji, bake, djedovi i drugi koji kuhaju djeci iznimno cijene sve informacije koje mogu čuti u emisiji svakog petka u programu Radija Sunce, o čemu pišu mailove redaciji ili zovu telefonski kako bi izrekli pohvalu emisiji – kaže nam Željko Petrović, kourednik emisije Mediteranske najzdravije namirnice svijeta.
Ako možda do sada niste zavirili u svijet mediteranske prehrane, odnosno najboljih znanstveno potvrđenih informacija o toj temi, prilika je već ovog petka, od 8.30 sati na valovima Radio Sunca. Repriza emisije je u nedjelju od 16.30 sati.