RTL Televizija donosi mjesečno istraživanje političkih preferencija CRO Demoskop za rujan, koje je provela agencija Promocija plus. Istraživanje je provedeno od 1. do 4. rujna na uzorku od 1300 ispitanika. Standardna greška uzorka je +/- 2 cijela 77 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

HDZ uvjerljiv

HDZ je uvjerljivo na vrhu ljestvice i prvi izbor za trećinu ispitanika, odnosno 32,8 posto (32,9 posto u kolovozu). U mjesecu u kojem SDP bira novo vodstvo rejting im je gotovo dvostuko niži od vladajuće stranke – 18,4 posto (18,1 posto u kolovozu), dok je platforma Možemo! uz pad rejtinga ipak zadržala treću poziciju (8,9 posto u odnosu na 11 posto u kolovozu).

Slijede Domovinski pokret (7,8 posto u odnosu na 8,6 posto u kolovozu) i Most (7,6 posto u odnosu na 8,3 posto u kolovozu). Nakon njih je Pametno s nešto iznad dva posto (2,1 posto u odnosu na 1,3 posto u kolovozu).

Ostale su opcije udaljenije: Stranka s Imenom i Prezimenom je na dva posto (2,6 posto u kolovozu), a iza njih su HSS (1,4 posto u odnosu na 1,3 posto u kolovozu) i IDS (1,3 posto u odnosu na 1,2 posto u kolovozu).

Svi ostali su ispod toga, dok se istvremeno povećao postotak neodlučnih kojih je sada 11,2 posto, dok ih je u kolovozu bilo 8,9 posto.

Plenković i dalje najpozitivniji, veliki rast rejtinga Milanovića

Vrh ljestvice najpozitivnijih političara drži predsjednik Vlade Andrej Plenković (24,4 posto u odnosu na 24,6 posto u kolovozu). Milanoviću je rejting porastao za gotovo šest posto (17,1 posto u odnosu na 11,3 posto u kolovozu).

Ministar zdravstva Vili Beroš, nakon u javnosti puštene sporne snimke razgovora s liječnicom Dijanom Zadravec, zadržao je treću poziciju (3,1 posto u odnosu na 4,3 posto u kolovozu), ali daleko je od dvojice predsjednika koji su ponovno u jeku verbalnog rata.

Četvrti je čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro (2,7 posto u odnosu na 2,2 posto u kolovozu), peti čelnik platforme Možemo! Tomislav Tomašević (2,4 posto u odnosu na 4,2 posto u kolovozu). Isti pozitivni doživljaj, ali i sličan pad rejtinga bilježi ministar financija Zdravko Marić (2,4 posto u odnosu na 4,5 posto u kolovozu).

Istovremeno raste “Nitko” – da je to najpozitivni političar poručuje gotovo petina ispitanika (18,6 posto).

Milanović je i najnegativniji, Plenković ga prati u stopu

Na vrhu ljestvice negativaca ponovno su predsjednik Republike i predsjednik Vlade. Raspored je ovdje obrnut jer je vrh ljestvice zadržao Zoran Milanović (15,1 posto u odnosu na 15,8 posto u kolovozu). U stopu ga prati Andrej Plenković (14,8 posto u odnosu na 15,3 posto u kolovozu), dok je Miroslav Škoro (6,5 posto u odnosu na 4,9 posto u kolovozu) udaljeniji, ali je povećao negativni doživljaj.

Peti najnegativac je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (6,3 posto u odnosu na 9,0 posto u kolovozu), slijedi ga Milorad Pupovac (3,0 posto u odnosu na 0,3 posto u kolovozu), zatim i Davor Bernardić (2,8 posto u odnosu na 4,8 posto u kolovozu).

Sličan je negativni doživljaj i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića (2,5 posto, isto kao i u kolovozu), a uslijed afere čiji detalji svakodnevno šokiraju javnost, u top 10 negativaca stigla je pritvorena Josipa Rimac (1,9 posto u odnosu na 0,4 posto u kolovozu).

Kretanje društvenog optimizma

Nakon travanjskog nezapamćenog skoka pozitivne ocjene smjera kretanja zemlje, optimizam je u svibnju i lipnju, s jenjavanjem koronakrize, počeo padati.

Da zemlja ide u dobrom smjeru smatra 25,7 posto ispitanika (28,9 posto u kolovozu), dok je njih 60,9 posto (60,1 posto u kolovozu) mišljenja da idemo u pogrešnom smjeru.

U kolovozu je pozitivnih ocjena ponovno bilo više, no podaci iz rujna kod ispitanika pokazuju blaži, ali pad društvenog optimizma.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime