Zagrepčani su jedva dočekali izlazak na prvu subotnju špicu nakon dva mjeseca.

– Nije kao nekad, ali hvala Bogu, konačno je oživjelo sve. Evo, iskreno ja uživam- kaže Gabrijela. No ugostitelji ističu da nije isto kao i prije epidemije.

– Još to nije to to. Nadam se da će se oporaviti da će doći na svoje i oporaviti se. Ali mislim da ove godine – čisto sumnjam- kaže Petar, voditelj restorana.

Splićane pak ni tmurno vrijeme nije spriječilo da uživaju na rivi, dok su osječki kafići poluprazni. A kako je prvi tjedan popuštanja mjera prošao za ugostitelje s predsjednikom nacionalne udruge ugostitelja Marinom Medakom razgovarala je Nova TV.

Medak je kazao da je prvi tjedan bio loš. Još nema vjenčanja i sličnih svečenosti i događanja pa su ugostitelji u prvom radnom tjednu nakon popuštanja mjera dosegli možda 20 posto od uobičajenog prometa.

– Gubici su ogromni. Svi se spremaju za otkaze, očekuje se val otkaza, ovako se ne može poslovati- kaže Medak i dodaje kako od turizma, koji inače donosi 50 posto prometa, ove godine očekuju možda 25.

– Mi zapošljavamo preko 50.000 radnika, ako turizam bude prepolovljen, a to je onda 25.000 otkaza, a do 40.000 je moguće- najavljuje Medak te ističe da bi se to moglo spriječiti ako se produže mjere države za pomoć barem tri mjeseca

– Tri godine smo imali najviši PDV, nemoguće je poslovati i izdržati na taj način. Najam je prepolovljen i bitno je da se ta mjera produži još tri mjeseca, a ako bude turističke sezone kao do sada, država neće morati više davati potporu- istaknuo je predsjednik udruge ugostitelja.

Video pogledajte ovdje.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime