Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

KAKO NAPRAVITI POLJIČKI SOPARNIK? Ovo je najbolji recept za deliciju koja se radi na isti način stotinama godina

Soparnik je prvo hrvatsko jelo uvršteno na listu zaštićenih kulturnih dobara, a nalazi se i u registru zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te je poznati poljički specijalitet
D.C. / Foto: Rade Popadić27. ožujka 2023. 00:48
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Soparnik je posebna vrsta pite koja se priprema u Dalmaciji, točnije u Poljicama. Jednostavno ga je napraviti, a sadrži samo nekoliko sastojaka.

Prvi puta se ovo jelo konzumiralo za vrijeme Turaka, a danas je to specijalitet.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

U fotogaleriji donosimo proceduru izrade pravog poljičkog soparnika, a specijalitet je spremila naša kolumnistica Darija Bujas.

soparnik darija01
GALERIJA
Kliknite za pregled

Zašto je soparnik poseban?

Soparnik je prvo hrvatsko jelo uvršteno na listu zaštićenih kulturnih dobara, a nalazi se i u registru zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te je poznati poljički specijalitet. Soparnik se sprema od davnina, a može se pronaći i kupiti u zaleđu od Splita do Omiša. Sadrži samo nekoliko sastojaka: peršin, blitvu te tijesto.

Kako se radi soparnik?

Sastojci za nadjev:

  • 400 gr blitve
  • mladi ili crveni luk
  • maslinovo ulje
  • peršin
  • sol

Prije svega, potrebno je oprati blitvu i očistiti kako bi ostao samo zeleni dio lista. Blitva se potom treba dobro osušiti (najbolje preko noći) i narezati na tanke trakice. U posudu s blitvom se zatim dodaju sitno narezani luk, peršin, malo soli i maslinovo ulje. Sve se pomiješa i ostavi sa strane dok se priprema tijesto.

Sastojci za tijesto:

  • 500 gr glatkog brašna
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 3 režnja češnjaka
  • 250 ml vode
  • malo soli

Tijesto se radi tako da se u zdjelu stave svi sastojci (osim češnjaka) i pomiješaju se mikserom. Prvo je brašno potrebno prosijati, dodaje se sol, a zatim se dodaje topla voda i malo maslinovog ulja. Tijesto treba mirovati najmanje deset minuta.

Nakon što je tijesto odstajalo, stavlja se na pobrašnjenu podlogu. S obzirom na to da soparnik ima tijesto ispod nadjeva i iznad njega, potrebno je tijesto odvojiti na dva jednaka dijela i svaki valjati zasebno u obliku kruga. Kada je tanko izvaljano, jedan dio tijesta se stavlja na lim za pečenje, dodaje se nadjev od blitve, luka i peršina koji se ravnomjerno raspoređuje, pri čemu površina od oko centimetar tijesta blizu ruba mora ostati prazna. Potom se preko toga stavlja drugi dio izvaljanog tijesta. Rubovi tijesta se spajaju i okreću prema unutra, dok se gornji dio izbode vilicom kako bi para mogla izaći za vrijeme pečenja.

Soparnik se peče oko 20 minuta na 200°C u pećnici ili oko 20 minuta u krušnoj peći ili takozvanom kominu. Kada je soparnik gotov, odnosno kada se izvadi iz pećnice, premaže se pomiješanim maslinovim uljem sa sitno narezanim češnjakom. Soparnik se reže kada se malo ohladi i to u obliku rombova.

Još malo o soparniku

Soparnik je nekada bio sirotinjsko jelo, dok se danas služi na raznim proslavama, sajmovima, te u raznim drugim prigodama. Iako je najpoznatiji slani soparnik, ovo jelo može se raditi i sa slatkim nadjevom od meda, grožđica, mljevenih orašastih plodova, slatkih namaza od lješnjaka ili bilo kojih drugih dodataka. Tradicionalno se peče kominu, prekriven lugom, a naziva se još i zeljanik i uljenjak.

Zaključak

Soparnik je tradicionalno jelo koje se sprema još od doba Turaka. Sastojci su vrlo jednostavni, a može se raditi u slanoj ili slatkoj verziji, kao i u pećnici ili u “kominu”. Kod pripreme je potrebno paziti na nekoliko stvari, a dodatni okus mu daje premaz od maslinovog ulja i češnjaka koji se stavlja na ispečeni soparnik.

Izvor : N1info

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
44
Haha
4
Nice
5
What?
1
Laž
1
Sad
1
Mad
7
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Održana promocija monografije Hrvatskog planinarskog društva "Mosor"
3
min
Održana promocija monografije Hrvatskog planinarskog društva "Mosor"
SDP Split: "Gradonačelnik Tomislav Šuta je danas u Saboru dignuo ruku za Bačićeve zakone..."
10
min
SDP Split: "Gradonačelnik Tomislav Šuta je danas u Saboru dignuo ruku za Bačićeve zakone..."
Znate li što znače brojevi na ventilima radijatora?
27
min
Znate li što znače brojevi na ventilima radijatora?
Iz sefa pulskog suda ukraden pištolj, a Ministarstvo pravosuđa nije izvijestilo javnost
41
min
Iz sefa pulskog suda ukraden pištolj, a Ministarstvo pravosuđa nije izvijestilo javnost
Skok cijena pred blagdane: Pogledajte cijene blagdanske košarice
1
sat
Skok cijena pred blagdane: Pogledajte cijene blagdanske košarice
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Anđa Marić šokirala sve: 'Moj sin je alkoholičar, bolesnik, ovisnik. Sada je u istražnom zatvoru i odgovarat će...'
    Anđa Marić šokirala sve: 'Moj sin je alkoholičar, bolesnik, ovisnik. Sada je u istražnom zatvoru i odgovarat će...'
    15. prosinca 2025. 17:53
  • Racija u Dicmu: Ugostiteljski objekt zatvoren zbog kršenja propisa, muškarac priveden
    Racija u Dicmu: Ugostiteljski objekt zatvoren zbog kršenja propisa, muškarac priveden
    15. prosinca 2025. 12:18
  • Pala je prosidba na koncertu Dalmatina u Kaštelima: Mladić kleknuo, a publika zapljeskala
    Pala je prosidba na koncertu Dalmatina u Kaštelima: Mladić kleknuo, a publika zapljeskala
    14. prosinca 2025. 22:30
  • Jeste li vidjeli ovu čaroliju u Kaštel Kambelovcu? Morate ovo posjetiti...
    Jeste li vidjeli ovu čaroliju u Kaštel Kambelovcu? Morate ovo posjetiti...
    14. prosinca 2025. 22:46
  • Advent u Kaštelima je pravi hit. Dalmatino oduševio publiku, bila je to prava emocija
    Advent u Kaštelima je pravi hit. Dalmatino oduševio publiku, bila je to prava emocija
    14. prosinca 2025. 22:23
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.