KAKAV KAPITALAC U Hrvatskoj uhvaćen najveći škamp na svijetu, ima čak 43 centimetra

Ovaj ulov se ne viđa svaki dan

Profesionalni ribar Tome Šarić, prije nekoliko je dana oborio svjetski rekord i ulovio ogromnog škampa u blizini Paškog mosta. Kako prenosi Novi list, škamp je dug nevjerojatnih 43 cm i težak 350 grama.


Škamp može službeno narasti samo do 25 centimetara, a Tomin je ulov za 5 milimetara duži što je nedvojbeno novi rekord Jadrana, ali i svjetski rekord.

Ovaj ulov, koji se ne viđa svaki dan, iznenadio je i Tomu koji se već 40 godina bavi isključivo lovom škampa u Velebitskom kanalu.

– Dan-dva prije Uskrsa, u jednoj vrši, tu, prema Paškom mostu, diga san ovoga koji se baš i ne viđa svakog dana. Bija je ukupno dug nevjerojatnih 43 centimetra i težak 350 grama! Eto, možda van može biti zanimljiv… – s neskrivenim zadovoljstvom kazao je Tomo.

– Ovaj moj posao nije ni lak ni jednostavan. Velebitski kanal je maksimalno dubok oko 70 metara, a škampi se drže na dubinama od 40 do 45, a ponekad i na 60 metara. E sad, triba ih znati pronaći jer sve zavisi o dobu godine, trenutnom vitru, kurentima, ali i o potresu koji ih zatrpa na dnu. A onda, kad ih se zatrpa, triba neko vrime da se sve smiri pa da se oni opet pojave i postanu aktivni – dodao je Tome.

Kad je dobra sezona, kaže Tome, moguće je uloviti i 15 do 20 kilograma po danu.– Iako je prije škamp bio dosta prorijeđen, u posljednjih nekoliko godina dobro se oporavio. Ulovi budu, kako-kada. Ponekad, kad je sezona i kad je jako dobro, tada mogu uloviti i 15 do 20 kilograma po danu, a kad je loše, ka što je, recimo u 10. i 11. misecu, tek tri-četiri kile, jer se škamp u to vrime zakopava i postaje neaktivan – rekao je Tome.

Moja reakcija na članak je...
Vau
2
Haha
1
Hagić
0
Hmmm
1
Plač
0
Grrr
0
Molim?
41 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime