Kafići dnevno prodaju nekoliko kava za van: “Evo krenulo nam je, jučer smo zaradili 50 kuna”

"Totalni minus, ne možemo se pokriti ni da prodamo 50 kava"


Ako je suditi prema prometu koji su ugostitelji ostvarili prvog dana otvaranja lokala, odnosno mogućnosti prodaje kave za van, oni koji su se na taj potez odlučili posluju u debelome minusu.


– Krenulo mi je, prvi dan rada imao sam u jednoj smjeni promet od 50 kuna, odnosno 100 kuna ukupno – ironično nam je kazao portalu 24 sata Juraj Ćorić, čija obitelj živi od ugostiteljstva. U svojem lokalu u zagrebačkim Gajnicama u ponedjeljak su prodali deset kava za van.

– Totalni minus, ne možemo se pokriti ni da prodamo 50 kava – kazao je Ćorić.

Iako mu se otvaranje u okolnostima koje je predvidio Stožer ne isplati, vlasnik kafića navodi kako se na taj potez odlučio jer se nada da će im uskoro omogućiti rad terasa i cijelog lokala, a ovo vrijeme planira iskoristiti kako bi se pripremio za taj trenutak.

– Nisam u najmu i primam potporu od države za dvije zaposlenice u iznosu od 4000 kuna. Da toga nemam, sigurno ne bih otvorio. Ovako mi je bitno da se muva, jer netko će naletjeti i kupit će kavu za van – kazao je.

Ni njegovi kolege koji su odlučili posluživati kavu za van, kaže, nisu prošli ništa bolje.Novinari portala 24 sata razgovarali su i s ugostiteljem koji je otvorio kafić unutar jednog od trgovačkih centara. Prvi dan rada prodao je 80 kava za van, odnosno ostvario je dnevni promet od 660 kuna. Za usporedbu, taj je ugostitelj u normalnim vremenima prodao oko 500 kava na dan i samo je na tome uprihodio više od 4000 kuna.

– Što se tiče financija, mi se tu ne možemo nikako pokriti. Bez obzira na to što nam je bilo jasno da ćemo poslovati u minusu, otvorili smo kako bismo aktivirali ljude i pripremili se za otvaranje koje će, nadamo se, biti početkom ožujka. Cilj nam je naviknuti ljude da se ponovno vraćaju u kafiće jer smo kvalitetniji i bolji od kioska i pekarnica – kazao je ugostitelj.I kad Stožer dopusti normalan rad kafića, ugostitelji su svjesni da će im trebati neko vrijeme da vrate svoje goste i popune lokale kao u vremena prije korone, jer su se posljednjih mjeseci, koliko su zatvoreni zbog epidemioloških mjera, navike građana promijenile.

Pad prihoda

Od 90 % očekuje ugostitelj koji posluje unutar trgovačkog centra. računa na mjesečni promet od oko 19.000 kuna.

Trošak robe

Koju ugostitelj treba nabaviti kako bi mogao raditi u ovim ograničenim uvjetima iznosi oko 2000 kuna ili 10 posto prihoda.

Tošak zaposlenih

U slučaju da nema potpora države za očuvanje radnih mjesta od 4000 kuna, za troje zaposlenih on iznosi 21.000 kuna.

Trošak najma

Za lokal u trgovačkom centru u slučaju da nema potpora države ugostitelj mora izdvojiti oko 26.000 kuna.

Troškovi režija

Za potrošenu vodu, struju i grijanje tijekom jednog mjeseca rada, bez potpore države, mora izvojiti oko 4500 kuna.

Potrošni materijal

Kava za van mora se služiti u posebnoj ambalaži. To ugostiteljima predstavlja dodatni trošak od oko 4000 kuna na mjesec.

Operativna dobit

Ugostitelji će na kraju cijele priče, ako im u pomoć ne uskoči država, na kraju mjeseca zbrajati minuse u desecima tisuća kuna.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
3
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime