Baš me ugodno iznenadila nedavna objava Raymonda Ruića, kojega se sjećam još iz vremena zagrebačkih Delfina i rock grupe Roboti i još nekih… Tako je to bilo kad se rađao rock kod nas. Bilo pa prošlo, ali ostalo u nekim pradavnim sjećanjima. Ali ovo nije baš priča o Raymondu!

E, da ne zaboravim taj Raymond stvorio je onu pjesmu Ulica jorgovana, koja ide ovako: Plavi veo, zlatna žica, nježan vjetar, mnogo ptica, raspukla se svaka grana nad ulicom jorgovana… Nezaboravno! To je tada pjevao Darko Domijan. Nemojte mi reći da ga se ne sjećate?

Bio je popularan, a kasnije se posvetio advokaturi u Zagrebu, a za Raymonda sam znao da je na drugom kontinentu, ali nisam znao da je on, možda u isto vrijeme kad i ja, primijetio jednog vrhunskog glazbenika, umjetnika na gitari Vladana Živančevića. Taj Vladan iz mjesta Grocka (to je blizu Beograda) – stvara takvu glazbu, da ti pamet stane. I to svit, ovaj na društvenim mrežama i na Jubitu, uvijek ocjenjuje s najvišim ocjenama. A on je tako „malo“ napravio…. Nešto preko tisuću obrada pjesma poznatih širom svijeta, od nježnih balada do malo žešćih rock bisera pa sve do Schubertove Serenade i ostalih klasičnih pera, kojima je on unio još malo duše.

I onda ne čude milijunski pogledi, odnosno slušanja Vladanovih izvedbi.

Gitara bez žica

Taj Raymond je prije koji dan objavio kako će uskoro u izdanju Croatia Recordsa izaći CD s Vladanovim obradama nekih njegovih pjesama, pa će se tu naći i Ulica jorgovana. I još je rekao:

– Konačno smo završili snimanje pjesama za instrumentalni CD. Nakon problema s Koronom, izolacijama, karantenom, radom na dva kontinenta, razlike u vremenu, upoznavanju obostranih mogućnosti… projekat smo priveli kraju. Neću ga hvaliti, to prepuštam vama, dragi moji, da ocijenite je li vam se sviđa ili ne. Samo ću reći: “Bravo, Vladane !!! I velika hvala što si podijelio svoj talenat i svoju muzikalnost sa mnom.” Također hvala i mom sinu Royu na talentu i sposobnostima, te Hrvoju Markulju koji koordinira ovaj projekt na dva kontinenta i tri države!

To je objavio Raymond, i onda mi nije ništa drugo preostalo nego da još jednom čestitam Vladanu, da ga nazovem i popričam malo s njim, da upoznamo ljude s tim umjetnikom, koji baš kao pravi roker ne voli pričati ali voli svirati.

– Pa hvala vam Gorane na čestitkama. Priznajem da sam škrt na rečima. Pa malo toga bih mogao reći, eto da sam rođen u Beogradu 1968. godine. Muzikom sam počeo da se bavim već sa šest godina kada sam dobio i prvu gitaru. Nije imala sve žice, ali to mi nije smetalo da na preostalim žicama sviram svoje prve tonove.

Glazba hobi i ljubav

Bili ste još mali kad su Beatlesi palili i žarili. I oni su ponešto krivi za Vaše umijeće?

– Pa uvek su oni „krivi“ . Uporedo sa sviranjem gitare od svojih roditelja dobio sam prve LP ploče Bitlsa koje sam slušao po ceo dan. Prve akorde sam vežbao tako što sam gledao slike gitarista iz časopisa i pokušavao da “uhvatim” na vratu gitare pravi prstored. Sve sam pesme svirao po sluhu (što i danas isto tako radim) jer nisam pohađao muzičku školu. Zatim je stigla električna gitara i formiranje prvih bandova. Prva grupa se zvala Rezignacija i brojala je tri člana. Svirali smo new wave. Snimili smo i materijal za LP ali ni jedna diskografska kuća nije htela da ga izda. Sredinom osamdesetih sviram solo gitaru u grupi Nekad i sad. Na repertoaru su nam uglavnom obrade Yu rocka. Pravili smo koncerte po diskotekama i bioskopskim salama. Početkom devedesetih formiram Blokada Blues band gde se baziramo na rock & blues repertoar. Sviramo u istoj postavi do 1998.godine. Pravimo dugu pauzu i sastajemo se ponovo 2008. godine u proširenom sastavu. Nakon par svirki po klubovima band završava s radom. I to je to!


Ne bih rekao da je to sve, a ove silne obrade i rekordi na Youtubeu?

– A da, svoj solo rad počinjem u leto 2015.godine. kada sam počeo da snimam instrumentalne obrade starih hitova, u nadi da ću makar malo približiti svu tu divnu muziku mlađim generacijama. Evo već pet godina i dalje sam na istom zadatku. Obradio sam na gitari preko hiljadu kompozicija i postavio ih na moj You Tube kanal. Sve ovo radim iz hobija i ljubavi prema muzici.

 I uskoro bi trebao izaći i prvi CD s instrumentalnim verzijama poznatih hitova kompozitora Raymonda Ruić, u izdanju Croatia Recordsa.

– Da i to me raduje. To sve radim u slobodno vreme jer glazba jeste moja ljubav ali radim već trideset godina u bankarstvo. Nespojivo da, bankarstvo i muzika! Hvala mojoj supruzi Tanji i deci Ani i Aleksi što me podržavaju u mom radu, a hvala i vama na interesu za moj rad.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime