Danas se obilježava Svjetski dan bolesnika. Utemeljio ga je 1992. godine sv. Ivan Pavao II. kako bi skrenuo pozornost na bolesnike i njihove probleme. Povodom današnjeg dana svoj osvrt na trenutno stanje u hrvatskom zdravstvu dao je doc. dr. sc. Joško Markić, predsjednik Savjeta za zdravstvo SDP SDŽ. Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti i autentično:

Republika Hrvatska je među zemljama u kojima veliki broj stanovništva, pogotovo onih starijih od 65 godina, svoj zdravstveni status doživljava kao loš ili vrlo loš. Isto tako, za razliku od više od 2/3 država članica EU, građani Hrvatske smatraju nedostupnima usluge koje bi zadovoljile potrebe primjerene njihovom zdravstvenom stanju. Stoga sustav zdravstvene zaštite treba žurno učiniti učinkovitijim te svima jednako i lakše dostupnim, posebice djeci, starijim i osobama s invaliditetom.

Bolesnici moraju imati mogućnost većinu svojih zdravstvenih potreba zadovoljiti u svom Domu zdravlja bez nepotrebnih putovanja u bolnice i veće gradove, a što je posebno važno u područjima koja su udaljena od bolnica, na otocima, ruralnim te brdsko-planinskim krajevima. Pri tome je također vrlo važno praćenje ishoda liječenja i stvaranje uvjeta poput onih u najrazvijenijim zemljama EU. U našoj županiji, prvi uzrok smrti su bolesti cirkulacijskog sustava. Novotvorine su druge po redu. Ojačavanjem preventivnih programa i sveobuhvatnim nacionalnim planom, uvođenjem dijagnostičkih i terapijskih smjernica i vremensko-kadrovskih normativa, razvojem centara izvrsnosti te jačanjem uloge Domova zdravlja poboljšat ćemo rezultate liječenja te omogućiti bolesnicima duže preživljenje uz veću kvalitetu života.

Sretan Svjetski dan bolesnika!

Doc. dr. sc. Joško Markić, predsjednik Savjeta za zdravstvo SDP SDŽKomentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime