Sinoć je u prometnoj nesreći na otoku Krku poginuo Franjo Toljanić, svjetski poznati vinar iz Vrbnika, mjesta na Krku. Toljanić je imao 47 godina, piše Index.

Povezani sadržaj

Pao je s motocikla

Prema dosadašnjim informacijama, nesreća se dogodila jučer oko 19:40 na prilazu samom Vrbniku, u neposrednoj blizini reciklažnog dvorišta. Toljanić je iz zasad nepoznatih razloga pao s motocikla. O razlozima smrti još se nagađa. Je li ona nastupila prije pada s motocikla ili zbog samog pada i dalje se ne zna.

Osim kao vinar, ugostitelj i hotelijer iz Vrbnika, Toljanić je javnosti bio poznat i kao otac čak 12 djece. Vrbnička vinarija Gospoja, čiji je Toljanić bio vlasnik, utemeljena je prije 25 godina. Nakon dugotrajnog zastoja zbog koronavirusa, Toljanić je otvorio vinoteku na Rivi Boduli u Rijeci, a svega nekoliko sati prije smrti i drugu riječku vinariju, na Vežici.

Prijatelji i kolege još ne vjeruju da je Toljanić poginuo

Njegovi najbliži kolege su u šoku, među njima i Marinko Vladić, direktor Poljoprivredne zadruge Vrbnik.

– Što reći, ne da smo potpuno zanijemili nego ni danas, nakon prospavane noći ne možemo vjerovati da Franje više nema među nama. Poznato je što je sve činio i ne samo u vinarstvu nego i ugostiteljstvu, hotelijerstvu kao i to da se spremao i na proizvodnju hrane. Bio je jako značajna osoba na široj, ne samo našoj domaćoj sceni. Iza njega je ostala mnogobrojna obitelj, tu smo za sve što treba u smislu bilo kakve pomoći- rekao je Vladić u razgovoru za Novi list.

Prije nekoliko godina otvorio je vinski hotel

Pokojni Toljanić nije se bavio samo vinarstvom. Prije nekoliko godina u Vrbniku je otvorio Vinotel, vjerojatno prvi hrvatski vinski hotel. Investicija je, kako se pisalo 2016., bila vrijedna oko 35 milijuna kuna.

– Vlasnik hotela je obiteljska zadruga Gospoja koju činim ne samo ja i moja obitelj već i dvije moje sestre s obiteljima. Konkretno mi smo Ankica i Ivan Brusić, Marija i Mladen Toljanić te Katarina i Franjo Toljanić. I ono najbitnije – jedan od značajnih razloga što smo se odlučili na ovu investiciju je činjenica da smo roditelji čak 21 djeteta. Moja obitelj ima 11 djece, sestre još njih deset- pričao je Toljanić u ljeto 2016., nedugo nakon otvaranja vinotela, prenosi Index.

– Za sve što nam se u povijesti, pa tako i zadnjih 21 godinu od osnutka moderne Gospoje i naše obiteljske zadruge dogodilo, zaslužno je vino. Moj je otac bio vinogradar, vinar, ali vremena u kojima je djelovao baš i nisu bila pogodna za individualizaciju, za stvaranje vlastite vinske marke. Kasnije smo mi to srećom ispravili. Mi i naša žlahtina. Ona nam je omogućila otvaranje restorana, kušaonice, vinarije i još nekoliko ugostiteljskih objekata. Ali cijelo je vrijeme nedostajao – hotel. Nismo željeli u posao s apartmanima, željeli smo sve zajedno dignuti na jedan viši nivo, osmisliti hotel, ali tako da mu jasna poveznica bude vino, da se zna kako je s njim kod nas sve započelo- kazao je tada Toljanić.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime