Soparnik je odavno prešao granice Poljica i postao sinonim za tradiciju, jednostavnost i autentičnost dalmatinske kuhinje. No iako većina zna za "obični" soparnik od blitve, luka i tijesta pečen na kominu, malo je poznato da u nekim krajevima postoji i njegova posebna, slatka verzija – soparnik s grožđicama i orasima.
Ova slatka inačica soparnika tradicionalno se pripremala u rubnim i zapadnim dijelovima nekadašnje Poljičke knežije, osobito u Žrnovnici, Stobreču, Kučinama i okolici. Njezina posebnost je u bogatstvu dodatnih sastojaka koji su se nekoć čuvali upravo za posebne prigode – važne posjetitelje, svece, dane posta poput Badnjaka ili čiste srijede.
Za razliku od "običnog", koji se nakon pečenja maže maslinovim uljem i utrljava luk, kod slatkog soparnika slijedi dodatna čarolija – suvice (grožđice) se pospu po tijestu, a preko njih se posipaju sitno sjeckani orasi, pa tek onda dodaje maslinovo ulje. U nekim krajevima stavlja se i malo šećera.
Sam proces pripreme jednako je zahtjevan kao i kod standardne verzije – treba znati pripremiti komin, pravilno zamijesiti tijesto, odabrati drvo za potpalu i točno procijeniti trajanje pečenja. Zbog bogatijeg sadržaja, slatki soparnik se obično peče malo duže – oko 20 minuta – a iskusni znalci kažu da svaki komin "ima svoj karakter", pa se prilagođavanje uvjetima pečenja prenosi generacijama.
Iako je ova slatka varijanta rijetko dostupna na tržnicama i sajmovima, i dalje se povremeno priprema u obiteljima koje njeguju tradiciju svojih starih. Posebno je zanimljivo da mnogi koji su odrasli uz slatki soparnik dugo nisu znali da postoji i neka drugačija, "obična" verzija – upravo zbog jake ukorijenjenosti ovog lokalnog recepta u pojedinim zajednicama.
Prema zapisima o prehrambenoj baštini Poljica i srednje Dalmacije, ova delicija svjedoči o domišljatosti dalmatinske kuhinje koja je i u skromnim uvjetima znala stvoriti raskoš okusa. Slatki soparnik je pravi primjer kako se tradicija, mašta i lokalni sastojci stapaju u jedinstvenu gastronomsku priču koja ne bi smjela pasti u zaborav.
Ako ste mislili da o soparniku znate sve – možda je vrijeme da probate i njegovu slatku, zaboravljenu sestru.





