JEDNA OD NAJVEĆIH MEZZOSOPRANISTICA SVIJETA: Dokumentarni film o Ruži Pospiš Baldani bit će prikazan u nedjelju

Ruži Pospiš Baldani posvećen je jedan od 12 dokumentaraca Unisona – Hrvatskog glazbenog saveza


Ove nedjelje na prvom programu HTV-a od 20:10 sati možete pogledati dokumentarni film o Ruži Pospiš Baldani.


Ruža je od svoje 24. godine, u Metropolitan Operi nastupila čak 57 puta, surađivala s iznimnim svjetskim dirigentima, pjevala s opernim velikanima u najvećim koncertnim dvoranama.

Ruži Pospiš Baldani posvećen je jedan od 12 dokumentaraca Unisona – Hrvatskog glazbenog saveza. Riječ je o dokumentarnom filmu iz serijala pod nazivom „A Porina dobiva…“, isti će biti prikazan 8. studenog na Prvom programu HTV-a u 20:10h.

U filmu o njoj govorili su nacionalna prvakinja Dubravka Šeparović Mušović, dirigent Nikša Bareza, Dražen Siriščević, njezini profesori Ankica Opolski, Marijan Zuber i Marija Borčić.

Ruža Pospiš Baldani

Kroz dokumentarac o opernoj divi može se saznati koja je pridonijela hrvatskom ugledu u svijetu, a za sebe osigurala svjetsku opernu karijeru. Proć će se  kroz najzanimljivije detalje njenog životnog i glazbenog puta koji je započeo 1961. godine kada je kao devetnaestogodišnja studentica zapjevala u zagrebačkom HNK.

Ubrzo nakon toga ostvaruju joj se snovi koje ima svaka pjevačica – Metropolitan Opera u New Yorku. Dobiva ulogu Maddalene u „Rigolettu“, a nakon toga uslijedio je nastavak – milanska Scala, londonski Covent Garden…

Nacionalna operna prvakinja Dubravka Šeparović Mušović o Ruži Pospiš Baldani u filmu govori: „Ruža je veličanstvena osoba kojoj se oduvijek divim, pogotovo u svojim mladenačkim danima kada nisam ni pomišljala da ću biti pjevačica. Kad sam studirala arhitekturu često sam nailazila na njezine snimke i to sam nekako opijeno gledala. Kad se moj život okrenuo naglavačke, Ruža je bila osoba kojoj sam stremila“.

Serijal „A Porina dobiva…“ krenuo je s prikazivanjem prije nekoliko tjedana. Ovo je sedmi film po redu, nakon onih o Vici Vukovu, Miljenku Prohaski, Dinu Dvorniku, Dunji Vejzović, Zdenku Runjiću i Arsenu Dediću. Ovo su umjetnici i ansambli čije životne priče tek slijede: Boško Petrović, Đorđe Novković, Ivo Robić, Kvartet 4M i Oliver Dragojević.

Autorski tim filma o Ruži Pospiš Baldani čine scenarist i redatelj Toni Volarić, snimatelji Vjeran Hrpka i Domagoj Lozina, tonski snimatelj Silvio Mojaš, montažer Augustin Tino Bilandžić i stručna suradnica Jagoda Martinčević.

Producent je Davor Drezga (Unison Pro d.o.o.), urednica Lejdi Oreb (HTV). Uvodnu špicu napravio je Goran Kurjak, a glazbu špice, poznatu temu svih dodjela glazbene nagrade Porin, potpisuje cijenjeni hrvatski skladatelj, dirigent i aranžer Alfi Kabiljo.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
1
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime