Je li to moguće: Vatreni će do kraja godine kvalifikacijsku utakmicu odigrati na Poljudu

Hrvatska u jednom desetljeću odigrala više utakmica u Londonu nego u Splitu. U drugom najvećem hrvatskom gradu stasala je cijela generacija koja nikada nije vidjela reprezentaciju na Poljudu


U ožujku nogometna reprezentacija Hrvatske otvara kvalifikacije za Euro 2020. utakmicom protiv Azerbajdžana na Maksimiru. Tri mjeseca kasnije, u lipnju, u Osijek dolazi Wales, a za domaćinstvo ostaju otvorena još dva termina, listopad i studeni.


10. listopada Hrvatska dočekuje Mađarsku, a u studenome Slovačku, u zadnjem kolu kvalifikacija. Za domaćinstvo tih utakmica kandidirao se Hajduk. U prosincu prošle godine poslali su HNS-u svoju ponudu, ali i uvjete koje bi Savez trebao ispuniti da vrati reprezentaciju na Poljud.

Posljednji put Hrvatska je na Hajdukovom terenu igrala 2015. godine protiv Italije u kvalifikacijama za Euro. Noć uoči susreta koji se igrao pred praznim tribinama u travnjak je ugravirana divovska svastika. Počinitelji do danas nisu otkriveni, piše Index.

Češće na Wembleyju nego u Splitu 

Prije svastike, Hrvatska je na Poljudu posljednji put zaigrala 2011. godine protiv Gruzije. Tek pred kraj mandata pokojnog Vlatka Markovića, kada ga se u Savezu malo toga još pitalo, momčad koju je vodio Slaven Bilić prošla je kroz tunel Svetog Roka i rasprodala Poljud. Do tada u Splitu nije bila 14 godina, od 1995. i utakmice sa Slovenijom u kvalifikacijama za SP. Tri gola Hrvatskoj je tada utrpao Primož Gliha i Poljud je postao “uklet” stadion. Hrvatska je tako u narednom desetljeću odigrala više utakmica u Londonu nego u Splitu. U drugom najvećem hrvatskom gradu stasala je cijela generacija koja nikada nije vidjela reprezentaciju na Poljudu. Potom im je Davor Šuker odlučio dodijeliti domaćinstvo utakmice koja se igra pred zatvorenim tribinama zbog UEFA-ine kazne. Zvučalo je kao loša šala sve dok na travnjaku Poljuda nismo uočili višemetarsku svastiku. Tada je to postao svjetski skandal. Na Poljudu je nakon Italije trebala gostovati i Bugarska, ali to se nije dogodilo. Poljud je suspendiran, a reprezentacija u Splitu i dalje je tema visokog rizika.

Reprezentacija u Splitu – ove godine

To bi se ove godine trebalo promijeniti, tvrde u HNS-u. Zlatko Dalić želi s reprezentacijom doći u Split, a Hajduk je poslao ponudu za organizaciju utakmica protiv Mađarske i Slovačke, u finišu kvalifikacija za Euro 2020. No svi se pitanjem Splita i reprezentacije bave puni skepse. Davor Šuker na spomen Poljuda ne može sakriti bijes, a dio Hajdukove ponude su i uvjeti koje HNS treba ispuniti ako želi dovesti reprezentaciju u Split: potpuna provedba Zakona o sportu, angažman stranog povjerenika za suđenje, oživljavanje Udruge prvoligaša i transparentno poslovanje HNS-a. Dalić se primarno bavi vremenskim uvjetima u kojima će igrati, a ne imenom grada i stadiona.

Hrvatska će tako kvalifikacije otvoriti u ožujku u Zagrebu, a onda gostovati u Osijeku i Varaždinu u lipnju.

“To je i logično, s obzirom na to da u lipnju igramo u 15 sati prema terminu UEFA-e, te će sigurno bolji uvjeti biti u unutrašnjosti zemlje. Tako razmišlja i izbornik Dalić”, rekao je za Index HNS-ov čovjek za infrastrukturu i natjecanja i saborski zastupnik HDZ-a Marijan Kustić.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime