Postoji puno različitih vrsta sredstava za dezinfekciju ruku, ali kako znati koji su proizvodi sigurni? Doktor Gregory Poland, stručnjak za zarazne bolesti s klinike Mayo, kaže da postoji nekoliko stvari zbog kojih biste trebali provjeriti etiketu, počevši od vrste alkohola koju sadrži.

“Želite odabrati sredstvo za dezinfekciju ruku s najmanje 60 posto, idealno 70 posto, etilnog alkohola u sebi. Ne želite sredstvo za dezinfekciju ruku s metilnim alkoholom. Metil alkohol je toksin i ne bi ga se trebalo koristiti. Nažalost, ono što neetični proizvođači rade kako bi zadovoljili potražnju i prodali svoj proizvod za sredstvo za dezinfekciju ruku jesu koristeći metilni alkohol, koji je vrlo jeftin “, kaže dr. Poland.

Iako je etilni alkohol siguran i učinkovit, neki proizvodi mogu sadržavati druge vrste alkohola koje treba izbjegavati, piše Medical xpress, prenosi N1.

Osim metilnog alkohola, treba izbjegavati i proizvode koji sadrže 1-propanol alkohol, koji je ujedno i toksin.

Također, osim vrste alkohola potrebno je provjeriti i datum isteka. Kao i većina proizvoda, sredstva za dezinfekciju ruku s vremenom postaju manje učinkovita kako sadržaj alkohola opada.

“Sredstva za dezinfekciju ruku na bazi etanola imaju otprilike trogodišnji period”, kaže dr. Poland.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime