JE LI POTRES KOD PETRINJE UZROKOVAN SUNČEVOM OLUJOM? Stručnjak iz Dalmacije objavio analizu slučaja

Tekst na MeteoAdriaticu s izrađenom kratkom analizom Sunčeve aktivnosti koja je prethodila potresu kod Petrinje, temelji se na nedavno objavljenom radu od Marchitelli et al. (2020) u 7. najcitiranijem znanstvenom časopisu na svijetu


Meteorološko/znanstveni portal MeteoAdriatic piše o mogućoj povezanosti potresa kod Petrinje i Sunčeve aktivnosti, a sve na temelju posljednjih saznanja u znanosti koja pokušavaju potvrditi i detaljnije analizirati i objasniti tu povezanost.


Tekst na MeteoAdriaticu s izrađenom kratkom analizom Sunčeve aktivnosti koja je prethodila potresu kod Petrinje, temelji se na nedavno objavljenom radu od Marchitelli et al. (2020) u 7. najcitiranijem znanstvenom časopisu na svijetu.

Autor teksta je zadarski profesor Ivan Toman, doktorand na temi utjecaja dinamike litosfere (potresa i vulkana) na Zemljinu ionosferu i satelitske komunikacije te urednik portala MeteoAdriatic.

Tekst u nastavku prenosimo u cijelosti:

Modeli predviđanja potresa za sad su u vrlo ranoj fazi razvoja i trenutačno su još daleko od operativne primjene. Znanstvenici pritom povezuju velik broj različitih prirodnih pojava koje bi mogle vremenski i/ili prostorno korelirati s pojavom potresa (po mogućnosti, prije njih) i na taj način poslužiti za uspješnije predviđanje trenutka i lokacije potresa. Napori na ovom polju mogli bi se mnogostruko isplatiti jer bi u slučaju pojave pouzdanijih modela za predviđanje potresa bilo u mogućnosti unaprijed evakuirati pogođena područja i na taj način spasiti mnoge živote i sačuvati ponešto materijalnih dobara. Na MeteoAdriaticu smo pisali već o nekim predznacima potresa koji bi se mogli iskoristiti u budućim modelima za predviđanje potresa:

Moja reakcija na članak je...
Vau
2
Haha
2
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime