Je li Hrvatska u rekordnoj seizmičkoj aktivnosti? 1996. zabilježeno je preko 1.000 potresa, tada se tresla Dalmacija

Seizmolozi od Ministarstva znanosti dobili 20-ak novih seizmografa


U jučerašnjem danu bilo je više od 15 potresa magnitude veće od 2 stupnja po Richteru, kazala je jutros Ines Ivančić, voditeljica Seizmološke službe u emisiji Dobro jutro HTV-a, Hrvatska.


Na tvrdnje turskog seizmologa koji je rekao kako postoje predznaci velikih potresa, Ivančić je rekla kako se ona ne bi složila s tom tvrdnjom.

Stanovnici na potresom ugroženim područjima govore o pojavama velikih rupa na tlu, spominju se i izvori vode. Ivančić je rekla kako je to specifična pojava za tlo na kojem se nalazi područje pogođeno potresom.

Na pitanje jesmo li ikada u povijesti zabilježili ovako dugu seizmološku aktivnost Ivančić je rekla kako jesmo.

– 1996.godine je zabilježeno 1000 potresa u godini, a 1909. godine kada je postojao samo jedan seizmograf u Zagrebu, u Zagrebu je zabilježeno više od 50 značajnih potresa, rekla je i dodala kako su potresi pojave koje se očekuju.

Magnituda potresa je veličina koja opisuje oslobođenu energiju i ona je ista za svaki potres samo se mijenjaju učinci s obzirom na udaljenost od epicentra, naglasila je.Istaknula je kako su seizmolozi od Ministarstva znanosti dobili 20-ak novih seizmografa kojima ćemo moći bilježiti podatke za sva zbivanja koji će pomoći u davanju odgovora.

Velike štete u Stonu

5. rujna 1996. godine, u 22 sata i 45 minuta, potres jačine između sedam i osam stupnjeva po Mercallijevoj ljestvici pogodio je područje Stona, Dubrovačkog primorja i Hercegovine. Potres je u epicentru bio jačine 5,6 stupnjeva prema Richteru.

U potresu su potpuno uništena tri sela, a izazvana je i velika materijalna šteta.

Na sreću, ljudskih žrtava nije bilo, a sam potres, pokazali su dani koji su uslijedili, bio je tek prvi u nizu. Jednako razoran potres kao i 5. rujna, snage između sedam i osam stupnjeva Mercallijeve ljestvice, opet je protresao isto područje i 17. rujna.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
1
Hmmm
0
Plač
1
Grrr
0
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime