Jata ptica koja se gnijezde u pustinjama srednje Azije “posjetila” Dalmaciju: Mogu napraviti popriličnu štetu na voćkama

Ružičasti se čvorak gnijezdi u stepama, polustepama i pustinjama srednje Azije i sjeveroistočne Europe

Posljednjih je dana područje Dalmacije posjetila jedna vrsta ptice s Dalekog istoka, koja u naše krajeve inače neredovito svraća. Riječ je o jatima ružičastih čvoraka koja povremeno skrenu sa svojih uobičajenih migracijskih putanja. Kada se pojave u našim područjima, to uvijek biva u svibnju i lipnju, zbog čega ornitolozi znaju reći “roseusi došli na murve” budući da su im ti naši plodovi omiljena i česta hrana.


Ružičasti se čvorak gnijezdi u stepama, polustepama i pustinjama srednje Azije i sjeveroistočne Europe. Može ga se naći od sjeverozapadne Mongolije preko Džungarije, Xinjianga, Kazahstana, Kirgizije, Tadžikistana, Uzbekistana i Turkmenistana do južne Rusije, Ukrajine, Azerbajdžana i Armenije. Veliki je migrant i zimuje na području Indije, ponekad i na istočnim obalama Omana. Njegova sezona gniježđenja kratko traje, a ovisna je o količini skakavaca – ako je količina dostatna, vrsta se tada zagnijezdi odmah u prostoru bogatome hranom.

Gnijezdi se u raznim pukotinama stijena, rupama u stablima te u šupljinama koje su druge vrste napustile. Polaže uglavnom 6 do 7 bijelih jaja, a mladunce podižu oba roditelja. Veoma je koristan u poljoprivredi zbog toga što desetkuje jata skakavaca. Čvorak zapravo detektira invaziju skakavaca kojima se hrani i podiže mlade.

Lete prema zapadu

Iznimno je društvena ptica: jede i migrira u jatima, gnijezdi se u kolonijama i živahno komunicira, no, kako nije agresivan, tako ni njegove najgušće kolonije nikada neće napasti drugu vrstu ptica. Izvan sezone gniježđenja zna formirati velika jata s više od tisuću jedinki, koja mogu počiniti veliku štetu na poljima.

U našim sam područjima posljednjih dana bilježio jata od najviše sedamdesetak jedinki, kako hitaju prema zapadu prelijećući ovaj prostor. Povremeno se, radi hranjenja, zadržavaju na murvama, trešnjama i višnjama, iako se trenutno hrani i zelenim gusjenicama na bjelogorici. Veća jata ružičastih čvoraka mogu napraviti popriličnu štetu na voćkama, stoga, ako i vaša voćka bude “obrana”, znajte da su to vjerojatno učinili vrijedni kljunovi ove ptice!

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
1





Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime