Najava o velikom broju državnih dužnosnika na komemoraciji žrtvama Bleiburga i križnih putova, koju je ministar uprave Lovro Kuščević izrekao prije više od mjesec dana, u trenutku kada se govorilo o mogućoj zabrani te komemoracije, na kraju bi se ipak mogla izjaloviti. Prvi put nakon vraćanja saborskog pokroviteljstva predsjednik Sabora neće biti na komemoraciji.

Od ranije je poznato kako Gordan Jandroković, za razliku od ranijih godina, ovaj put tamo nije planirao držati govor, što je obrazloženo željom da se dokaže kako komemoracija nema politički, nego vjerski karakter kako bi se umanjili pritisci austrijskih vlasti, a sada se doznaje da kao svoga izaslanika šalje Antu Sanadera. Jandroković će, pak, sutra položiti vijence u Teznom, Macelju i na Bleiburgu.

U međuvremenu je organiziran skup europskih pučana u Zagrebu, koji će se održati u subotu, istoga dana kada se na Bleiburgu komemoriraju žrtve. Na skupu će biti i njemačka kancelarka Angela Merkel, što je mnogim HDZ-ovim i državnim dužnosnicima dobar izgovor da izbjegnu bleiburšku komemoraciju, piše Večernji list.

Budući da je Sabor pokrovitelj ove komemoracije, očekuje se da će uime Sabora u Bleiburg netko od potpredsjednika, a kako je vraćanje pokroviteljstva nad komemoracijom bio HDZ-ov projekt, logično bi bilo da to bude netko od potpredsjednika iz HDZ-ovih redova. No stvari bi se tu mogle zakomplicirati jer je Željko Reiner, koji je kao predsjednik Sabora aktivno gurao prijedlog da se vrati saborsko pokroviteljstvo nad Bleiburgom, ukinuto u vrijeme SDP-ove vlasti, objavio da ove godine ni sam neće u Bleiburg.

Kazao je kako toga dana ima neke obveze iako će se, kaže, svakako pokloniti bleiburškim žrtvama. Želi li u Bleiburg poslati potpredsjednika Sabora iz svojih redova, HDZ-u će tako preostati da pošalje Milijana Brkića. Brkić je, međutim, posljednjih gotovo godinu dana u središtu afera, a u posljednje je vrijeme i pod istragom DORH-a zbog navodnog praćenja elektroničke pošte bivše supruge i drugih osoba. S obzirom na to, pitanje je hoće li HDZ htjeti da ga u Bleiburgu predstavlja Brkić, a pitanje je bi li na to pristali i predstavnici drugih stranaka u Predsjedništvu Sabora. No, bez obzira na to u kojem svojstvu, iz krugova bliskih Brkiću poručuju da će on ići na komemoraciju na Bleiburgu, kao i svih godina dosad.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime