Ulaskom u srpanj, ušli smo u središnji mjesec klimatološkog ljeta. Srpanj je ujedno prosječno najtopliji mjesec u godini, mada se nekad dogodi da to bude kolovoz, vrlo rijetko lipanj.

Ovogodišnji lipanj bit će prvi mjesec nakon dugo vremena sa srednjom mjesečnom temperaturom nižom od višegodišnjeg prosjeka. Za to su prvenstveno zaslužne prve dvije trećine mjeseca kada je bilo nestabilno i svježe. Zadnja dekada, osobito zadnji dani, donijeli su pravo ljeto i temperature zraka su se penjale preko 30 Celzijevih stupnjeva.

Sljedećih dana zadržat će se vruće, čak i malo toplije. To znači da će srijeda i četvrtak biti stabilni uz obilje ljetne vedrine. Vjetar slab, noću tiho ili burin, a danju će puhati slab maestral. Najviše dnevne temperature zraka bit će većinom od 29 do 34°C.

U petak pretežno sunčano, ali su u drugom dijelu dana u Zagori mogući prolazni pljuskovi s grmljavinom. Vjetar veći dio dana slab, a popodne će malo ojačati vjetar zapadnih smjerova. Kasno navečer na sjeveru Dalmacije bura ili tramontana. Bit će vruće, od 30 do 35°C u najtoplijem dijelu dana.

Promjena u subotu

Subota će biti vrlo promjenjiva. Povremeno su mogući pljuskovi i grmljavine, a lokalno i izraženije nevrijeme. Mogućnost oborina najveća je na sjeveru Dalmacije, a manja na jugu. Zapuhat će umjerena do pojačana bura i tramontana. Na sjeveru Dalmacije osjetno svježije, ponegdje i desetak stupnjeva u odnosu na petak, vruće će se zadržati na jugu.

U nedjelju poluoblačno i u većini predjela suho, ali su slabe nestabilnosti još moguće na otocima i na jugu Dalmacije. Iako će puhati umjerena do pojačana bura, ponovno će biti vrlo toplo i vruće. Nova promjena vremena moguća je u srijedu.
Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime