U ranim jutarnjim satima razvio se olujni sustav koji se kretao preko područja srednje Dalmacije. Nakon što je već jučer promjena vremena zahvatila zapadni dio Hrvatske, danas je stigla i do krajnjeg juga. U ranim jutarnjim satima jako grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je područje od Zadra do Splita te je lokalno pala obilna kiša.

Naši čitatelji javili su da je izrazito jako nevrijeme zabilježeno prije zore na otoku Čiovu i širem trogirskom području, gdje se razvio olujni oblak koji je donio kišu, pljuskove, grmljavinu, ali i tuču. Zbog velike količine oborina u kratko vrijeme dijelovi Čiova su se našli pod vodom, a ponegdje je palo i nekoliko centimetara tuče.

Naš čitatelj iz zrakoplova je snimio spektakularne fotografije olujnog kumulonimbusa koji je u tom trenutku ‘istresao’ veće količine oborina zapadno od Splita.

Kumulonimbusi su jedna od deset glavnih vrsta oblaka po službenoj klasifikaciji Svjetske meteorološke organizacije. Uslijed jakih uzlaznih strujanja u zraku koji je bogat vodenom parom, ovi oblaci mogu rasti i preko 10 kilometara u visinu, dotičući sam vrh troposfere, tzv. tropopauzu, a zbog iznimno jakih strujanja i nestabilnosti zrakoplovi ih izbjegavaju u širokom luku.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime