Ivo Grbić imao je nevjerojatnu sezonu. S Lokomotivom je stigao do mjesta koje vodi u Ligu prvaka i finala Kupa, dobio je poziv u reprezentaciju i postao najskuplji hrvatski golman kada ga je Atletico kupio za tri i pol milijuna eura.

Kada je konačno realizirao potpis, Index je porazgovarao s 24-godišnjim vratarom koji nije imao nimalo lagan put u karijeri.

Ovu godinu će svi pamtiti kao godinu ludila i pandemije, ti kao onu u kojoj si potpisao za Atletico Madrid i postao reprezentativac Hrvatske. Kakav je to osjećaj?

Stvarno je predivan osjećaj. Već sam rekao da su mi se ostvarili svi snovi, prvo zbog poziva za reprezentaciju, a onda i zbog odlaska u jedan od najvećih klubova na svijetu. Otkad sam se počeo baviti nogometom, sanjao sam ove stvari. Premlad sam kao igrač, posebno golman, imam tek 24 godine. Ovo je ogromna stepenica, otići iz HNL-a u Atletico. Ponosan sam i ne bih išao da ne vjerujem u sebe. Za početak želim naučiti jezik da se razvijam kao osoba i kao igrač, imam sjajnu priliku.

Zahvaljujem Hajduku što me odgojio kao igrača, želim svima u klubu sve najbolje. Zahvaljujem i Lokomotivi koja me afirmirala i dala mi priliku. Hvala ljudima iz Atletica i mojim menadžerima, Andyju Bari i Juri Puči. Sada je sve na meni, imam šansu učiti od najboljeg golmana na svijetu Oblaka i trenera Simeonea. Pričao sam s trenerom vratara koji je odgojio Courtoisa, De Geu i sada Oblaka. Kada znam koliko su bili uporni, onda znam kakva je to prilika.

U Hajduku si imao dvostruki hendikep. Bio si gledan kao predsjednikov sin i morao si ići okolo, preko Lokomotive. Ali u tebi nema gorčine, jesu li ti čestitali na uspjehu iz Splita?

Jesu, ja sam od malih nogu u Hajduku i zahvalan sam mu na svemu. U tom trenutku možda nisam bio dovoljno dobar za Hajduk, struka je tako procijenila. Odlučio sam otići u Lokomotivu, tražio sam klub u kojem ću dobiti šansu i vratiti samopouzdanje da pokažem svima što mogu. U Hajduku sam trenirao s Lovrom Kalinićem koji je sjajan golman i osoba, on mi je puno pomogao savjetima.

On je vrhunski golman i puno sam naučio od njega. U početku je bilo oscilacija u Lokomotivi, ali sam na kraju pokazao što mogu. Zahvalan sam svima u klubu za sjajnu sezonu, ova sjajna momčad je gurnula u prvi plan pojedince, između ostalih i mene. Otišlo je dosta igrača, ali Tomić je vrhunski trener i može opet složiti dobru ekipu.

Možeš li nam otkriti detalje o Atleticovom interesu? Kako su te pratili i otkad?

Saznao sam prošle zime da me prate, godinu i osam mjeseci. To mi je rekao jedan naš čovjek koji je igrao u Španjolskoj, rekli su da im se sviđam po profilu. Iza mene je fantastična sezona, oni su pratili sve utakmice. Znaju sve o meni, do najsitnijih detalja, i tu ne mislim samo na teren. Imao sam ponude i od drugih klubova, ali kad se pojavio Atletico, nisam se dvoumio. Tamo mogu jako napredovati u svakom pogledu. Bit ću drugi golman u početku, bitno je da se aklimatiziram na ligu jer je velika promjena u odnosu na HNL. Ima 60 utakmica u sezoni, direktor je rekao da ću dobiti priliku.

Jesi li pričao s Vrsaljkom koji je sada u Atleticu i Kalinićem koji je bio tamo?

Jesam, pričao sam s Kalinićem, odavno se znamo. Javio mi se čim su ga pitali ljudi iz kluba za mene. Dao mi je dobre savjete i olakšao odluku da potpišem za Atletico. Čuo sam se s Vrsaljkom neki dan, rekao je da mi je na raspolaganju za bilo što. Sada su na odmoru dva tjedna, onda slijedi upoznavanje i pripreme.

Spomenuo si ranije i Lovru Kalinića, ovim transferom si ga prestigao na ljestvici najskupljih hrvatskih golmana u povijesti.

Ponosan sam, taj podatak sjajno zvuči. Bio sam u Madridu sedam sati na liječničkim pregledima. Kad sam došao na stadion, zaboravio sam umor, naježio sam se i zahvalio Bogu.

Svi španjolski mediji su vijest o tvom transferu stavili na naslovnice i svi su istaknuli rečenicu “Dolazim iz Splita, grada u kojem je najveći klub”.

Tako iskreno mislim. Pitali su me na predstavljanju pitanje o tome koliko pratim Atletico i njihove fanatične navijače. Atletico igra tako da se nikad ne predaje, a to su me naučili u Hajduku. Učinila mi se takva usporedba prigodnom, to su dva kluba totalnih fanatika. Atletico je jako sličan po tome Hajduku.

Ti si lijepa priča, Splićanin koji je uspio u Zagrebu.

Da, prekrasno mi je bilo u Zagrebu, puno su mi pomogli i nikad nisam imao nikakvih problema.

Kome bi posvetio svoje grandiozne uspjehe u protekloj godini?

Posvetio bi ih tati gore na nebu. Bio je uvijek uz mene, trenirao sa mnom, školovao me i živio da jednog dana napravim nešto u nogometu. Zaljubio me ne samo u nogomet nego i tenis i košarku. Uz to sam imao normalno i lijepo djetinjstvo. Nadam se da je gore na nebu sretan kako se razvijam kao osoba i igrač. Hvala cijeloj obitelji koja je u Splitu doživjela vrijeđanja kad sam otišao u Lokomotivu. Nije im bilo lako, ali sad je to iza nas.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime